AHISKA’DA MÜZİK
Genel Araştırmalar

AHISKA’DA MÜZİK

AHISKA’DA MÜZİK Ağır ağır ev süpürdüm şen babam evi Şimdi de kalktım gidiyorum can babam evi Gedin anama söyleyin bana ağlasın Atlım geldi gidiyorum başımı bağlasın Ahıska yöresinin Gelin çıkarma havası olan bu şirin türkümüzü, nerdeyse bütün Ahıskalı Türkler ezbere bilir. Müziğinin duyulması ile birlikte hemen eşlik etmeğe başlarlar. Her toplumun kendine ait müziği, türküleri, oyun havaları, dolayısıyla yaşattığı kültürü var. Ahıskalı Türklerin de düğünlerde, derneklerde…

AHISKA SORUNU VE ÇÖZÜMÜ
Genel Araştırmalar

AHISKA SORUNU VE ÇÖZÜMÜ

AHISKA SORUNU VE ÇÖZÜMÜ Ahıska ve Ahıskalı Türkler sorunu çözülmesi gereken uluslararası önemli bir sorundur. Çünkü 1944 yılında malum büyük ve haksız sürgünden sonra Orta Asya steplerinde de rahat bırakılmadık. 1989 Özbekistan’ın Fergana vadisinde başta Özbek ve diğer halklar ile dostane yaşarken Rus istihbaratı KGB yine bize rahat vermedi ve ikinci büyük sürgünümüzün temelini hazırladı. Ardından dünyanın 10 ayrı ülkesine dağıtıldık. Sürgün edildiğimiz Rusya Federasyonu’nun Krasnodar…

AHISKA’NIN COĞRAFİ KONUMU
Genel Araştırmalar

AHISKA’NIN COĞRAFİ KONUMU

AHISKA’NIN COĞRAFİ KONUMU Ahıska bölgesi, bugünkü Türkiye-Ermenistan sınırının birleştiği yerin Kuzeyinde, ◦Acaristan Özerk Cumhuriyeti’nin doğusunda (Batum) ve Tiflis’in güneyinde Gürcistan sınırları dâhilindedir. Gürcistan Cumhuriyeti içerisinde ülkenin güneybatısında yer alan Ahıska, Ahıska Türklerinin yaşadığı yer olması bakımından tarihi bir kenttir. Gürcistan toprakları içinde 41° 38’ Kuzey enlemleri ile 42° 59’ Doğu boylamları arasında yer alan bu bölge “Mesketya” olarak da adlandırılmaktadır. Ahıska’nın yüz ölçümü 6.260 km’dir. Ahıska,…

AHISKA’NIN KISA TARİHİ
Genel Araştırmalar

AHISKA’NIN KISA TARİHİ

Ahıska-Cavaheti [caption id="attachment_4492" align="alignleft" width="225"] AHISKA’NIN KISA TARİHİ[/caption] Ahıska Türkleri, M.Ö. Güneybatı Gürcistan'da zengin kültüre ve kadim tarihe sahip bir Türk etnosudur. Asırlarca Ahıska bölgesinde yaşadılar ve 1944'te Sovyet diktatörü I.V. Stalin tarafından tarihi etnik vatanları Ahıska, Adıgün, Aspinza, Ahılkelek ve Bagdonovka'dan Orta Asya ve Kazakistan'a sürüldüler. 1944 yılına kadar Ahıskalılar kendilerine "Kafkas Türkleri" adını verdiler. " Ahıska Türkleri" terimi, anavatan hareketlerinin arttığı yirminci yüzyılın ortalarına…

GÜRCİSTAN AHISKA TÜRKLERİ
Genel Araştırmalar

GÜRCİSTAN AHISKA TÜRKLERİ

Bu çalışma, Ahıska, Ahılkelek Tükleri hakkında daha fazla bilgi edinmek, unutulmaya yüz tutan olayları aydınlatmak, bilinmezleri azaltmak için Azerbaycan, Gürcistan, İran ve Kazakistan’da alan araştırması ve görüşme yöntemiyle hazırlanmıştır. Ahıska; Türklerin yurdu olup, Gürcistan toprakların güney batısında Parmaksız ve Baş geçit şehirlerinin komşusu olan Gürcistan’ın güneyinde bulunan bir bölgedir. Kıpçak Türkleri arasında yer alan uruğlar boylar bu bölgeye yerleştikleri için Ahıska Türkü adını almışlardır. Ahıska Türklerinin…

Erzurum Sevdasi Dergisi Kasım Ayı Özel sayısı Ahıska Sorunu Ve Çözümü Sene 2021
E.DERGİ Genel Araştırmalar

Erzurum Sevdasi Dergisi Kasım Ayı Özel sayısı Ahıska Sorunu Ve Çözümü Sene 2021

[corner-ad id="1"]SUNUŞ Kasım ayı Türk dünyası için hüzün ayıdır. Bu ayda Türk kurtuluş mücadelesinin büyük başbuğu, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 83. Yıldönümü kendisini saygıyla ve sevgiyle bir kez daha anıyoruz. Anadolu’yu bize yurt edinen Sultan Alparslan’ın şehit edilmesi 25 Kasım 1072 tarihinde olmuştu. Osmanlı’nın Avrupa topraklarındaki en önemli kalelerinden biri olan Estergon’u bu ay içerisinde kaybettik. Bu koca imparatorluğu yıkan Birinci…

ERZURUM ŞEHİR KİMLİĞİ VE DADAŞLIK
Erzurum Araştırmaları

ERZURUM ŞEHİR KİMLİĞİ VE DADAŞLIK

Şehir; insan, zaman ve mekân unsurlarının birleşim noktasıdır. Bu noktanın içinde hayat hikâyeleri, tarih, kültür ve toplumsal yaşam için gerekli olan donatı alanlarını görürüz. Bu alanlarda yaşayanlara şehirli denilir. İşte bu şehirliler yaşadıkları şehrin asıl sahipleri, mirasçıları, koruyucuları ve geliştiricileridir. Dolayısıyla şehirlerin yönetilmesi, şehre yönelik politika ve hizmet üretiminde bu insanların rolleri önemlidir. Bu rolün etkinliği ise şehir kimliği içerisinde saklıdır. Şehir kimliği ise şehrin tarihinden…

TÜRKİSTANLILARIN SESİ
Genel Araştırmalar Röportajlar

TÜRKİSTANLILARIN SESİ

[corner-ad id="1"]Şanlı Urfa’da Türkistanlılar Kültür ve Eğitim Derneği Başkanlığını yürüten Seyfettin Bora ile Türkistan ve başkanlığını sürdürdüğü Şanlıurfa Türkistanlılar Kültür ve Eğitim Derneği hakkında görüştük Seyfettin Bey bize biraz kendinizden ve derneğiniz hakkında bilgi verir misiniz? 1981 doğumluyum, Şanlıurfa Türkistanlılar Kültür ve Eğitim Derneği başkanlığını yürütmekteyim. Şuan ikamet ettiğimiz Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan Özbek Mahallesi daha önce köydü. Büyükşehir yasasıyla mahalle statüsüne geçti. Burada Özbek kültürünü…

YABANCILARIN GÖZBEBEĞİYDİ MAHALLEBAŞI
Erzurum Araştırmaları

YABANCILARIN GÖZBEBEĞİYDİ MAHALLEBAŞI

Toprak, toplumun en sağlam hafızasıdır. Mahalleler, meydanlar, çeşmeler, mimari unsurlar, ağaçlar, mezarlar, adlandırmalar toplumun silinmeyen hafızalarıdır. Gelişmiş ülkeler, tarihe saygı duyan topumlar asla bu hafızayı silmez. Aksine hafızayı herkesin sayfasına kaydetmeye uğraşır yarınlara sağlam adımlar atılsın diye. Kimsenin farkına bile varmadığı bir çeşme, asırlık bir ağaç ya da duvardaki bir mermi çekirdeği bütün tarihi gözlerimizin önüne serebilir. Korumak lazım, kollamak lazım o zenginlikleri. Erzurum bilindiği gibi…