‘YANIK DERE 1915- ERZURUM’ ROMANI NİÇİN YAZILDI?
Erzurum Araştırmaları

‘YANIK DERE 1915- ERZURUM’ ROMANI NİÇİN YAZILDI?

‘YANIK DERE 1915- ERZURUM’ ROMANI NİÇİN YAZILDI? [caption id="attachment_2896" align="alignleft" width="196"]  Yanık Dere Romanı[/caption] Erzurum’un geçmişe derinliği uçsuz bucaksızdır. Bu derinlik içerisinde iyi ile kötü yan yanadır. Askeri, tarihi, siyasi, ekonomik, dini, toplumsal çatışma hiç bitmemiştir 6 bin yıldır. Yaşamak isteyen, ailesi ile mutlu, özgür olmak isteyen ahali hep ortada kalmıştır. Otoritenin baskısı, dini ve toplumsal baskı halk katmanlarının sosyal yapısını köreltmiştir. Kah katliama uğramış, kah…

NİKSAR’IN BAĞRINDA İKİ ERZURUMLU ŞAİR
ERZURUMLULAR

NİKSAR’IN BAĞRINDA İKİ ERZURUMLU ŞAİR

NİKSAR’IN BAĞRINDA İKİ ERZURUMLU ŞAİR   “Gönül gurbet ele gitme Ya gelinir ya gelinmez Her dilbere meyil verme Ya sevilir ya sevilmez” Tokat iline bağlı bir ilçe olan Niksar tarihi, doğası ve yüzyılların kültürel birikimiyle Kuzeydoğu Anadolu’nun önemli bir yerleşim yeridir. Türk tarihi açısından pek çok önemli şahsiyetin içinden çıktığı ya da yolunun geçtiği, iz bıraktığı bir merkez olmuştur. Türk edebiyatının önemli iki şairinin Erzurumlu Emrah…

Erzurum Derken Düşünmek Lazım
Erzurum Araştırmaları

Erzurum Derken Düşünmek Lazım

Anadolu’daki en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Erzurum doğu - batı arası bir geçiş noktasında bulunmaktadır. Asya kıtasının son durağı İran coğrafyasıyla Asya’ya giriş kapısı Anadolu arasında çift yönlü bir kapıdır. Bu nedenle, Erzurum, İran’da kurulan her siyasi gücün ilgisini çekmiş ve Anadolu’da bulunan siyasi güçle İran coğrafyasındaki siyasi göçün mücadele sahası olmuştur. Bu nedenle şehir, belki tarihte hiçbir yerleşkenin başına gelmeyen acılara duçar olmuştur. Aslında…

OSMANLI RUS SAVAŞLARI VE ERZURUM
Erzurum Araştırmaları

OSMANLI RUS SAVAŞLARI VE ERZURUM

İlki 1568 -1570 yılları arasında yapılan ve Rus zaferiyle sonuçlanan Astrahan Seferi sonuncusu ise Birinci Dünya savaşında Erzurum’un Ruslarca işgali ile sonuçlanan toplam 16 farklı savaşa tarihte Osmanlı Rus savaşları adı verilmektedir. Rusların genişleme ve Emperyalist devlet olma yolunda ilerlemesi ne yazık ki hem batıda, hem de doğuda Türk devletlerinin topraklarına doğru olmuştur. Özellikle Osmanlı toprakları üzerindeki ilerleyiş aynı zamanda Rusya’nın bir deniz devleti olma hedefinin…

MİLLİ KAHRAMANLARIMIZI TANIYOR MUYUZ?
ERZURUMLULAR

MİLLİ KAHRAMANLARIMIZI TANIYOR MUYUZ?

Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı sonrası emperyalist devletlerin çeşitli oyunları ve Osmanlının kendini yenileyememesi sonucu yıkıldı, tarih sahnesinden çekildi. Oysa Osmanlı Devleti köklü ve güçlü devletti. Nitekim Türkiye Cumhuriyetini kuran devlet adamı ve komuta kadrosu Osmanlının son devlet adamı ve komuta kadrosuydu. Sorumlu, bilinçli, eğitimli insanlardı. Bu eğitimli güç, bu milli kahramanlar Osmanlı Devletinin yıkılmaması için mücadele veren güçtü. Ama ne yazık ki ‘Büyük Güçler’ çoktan…