ERZURUM’DA KADIN VE EĞİTİM
YAŞAM

ERZURUM’DA KADIN VE EĞİTİM

Muhafazakar aile yapısının hakim olduğu Erzurum’da Cumhuriyet öncesinde aydın ve variyetli aileler kızlarının eğitimine önem vermiş, evde özel derslerle müzik ve lisan eğitim imkanı sunarken, mutfak kültüründe büyüklerinden iyi eğitim almalarını sağlamışlardır. Müzik derken ud, kanun, keman yanında piyano dersi alan genç hanımlar, bu enstrümanları güzel çaldıkları gibi, hanımlar arası kabul günlerinde, ikram faslından sonra, evde çalan kişinin dinletisine, konuk hanımların güzel sesleriyle iştiraki, onların makam…

KAHRAMANMARAŞLILARIN GÖZÜNDE ERZURUM
Erzurum Araştırmaları

KAHRAMANMARAŞLILARIN GÖZÜNDE ERZURUM

“Nakış kınası aynı olanın kalkışı alkışı aynı olur.” Ben Kahramanmaraşlıyım. Merkeze bağlı Dereli Köyünde 1962 yılında doğdum. Eğitimim nedeniyle kısa süreli ayrılışlarımda da tekrar memleketime dönme sürecimi heyecanla bekleyendim. 1983-1989 yıllarında “EDELER” isimli Türk Halk Müziği Dershanesi ve Edeler isimli orkestra kurdum grupta müzisyen olarak yer aldım ve işlettim. 1993 yılında itibaren memuriyetim nedeniyle ülkemin değişik yerlerinde bulunsam da memleketimden bağımı hiç koparmadım. Tam bir Kahramanmaraşlıyım.…

ŞAİR NEFİ
Röportajlar

ŞAİR NEFİ

İntihar eden şairler hakkında birçok bilgi, yorum ve düşünceler tarih, edebiyat ve fikir dünyasında yazıldı ve söylendi. Ancak idam edilen veya öldürülen şairler hakkında ise bunun aksine tam bir sessizlik var. Şair Nefi ise bu maktul şairler arasında hemen akla gelen ilk isimlerden biri ve onun hakkında da aslında bir bilinmezlik var. Biz bu sayımızda Erzurum demografik tarihi üzerine çalışmalar yapan ve Şair Nefi ile soy…