Ön Söz
Türk milletinin tarih sahnesindeki varlığı ve gelişimi, kültürel mirası ve millî şuuruyla şekillenmiştir. Bu bilinç, tarih boyunca çeşitli kurum ve kuruluşlarla korunmuş, yaşatılmış ve gelecek nesillere aktarılmıştır. Türk Ocakları, bu misyonu üstlenen köklü kurumlardan biri olarak, millî kültürümüzü ve değerlerimizi yaşatma adına önemli çalışmalar yürütmektedir.
Erzurum, Türk tarihinin ve kültürünün en önemli merkezlerinden biri olup, millî mücadele ruhunun mayalandığı şehirlerden biri olmuştur. Bu bağlamda, Türk Ocakları Erzurum Şubesi, şehrin kültürel ve toplumsal yapısına büyük katkılar sunmuş, Türk milletinin birlik ve beraberliği için önemli faaliyetler yürütmüştür.
Erzurum Sevdası Dergisi olarak, Türk Ocakları Erzurum Şube Başkanı Av. Nizam Işık ile gerçekleştirdiğimiz bu röportajda, Türk Ocakları’nın tarihi misyonu, Erzurum’daki faaliyetleri, yerel kalkınmaya katkıları ve Türk dünyasındaki birlik çalışmalarına dair önemli bilgileri siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz.
Bu röportajın, hem Erzurum’un hem de Türk Ocakları’nın tarihî ve güncel misyonunu daha iyi anlamanıza katkı sağlayacağını umut ediyor, Sayın Nizam Işık’a bizlerle değerli görüşlerini paylaştığı için teşekkür ediyoruz.
Keyifli okumalar dileriz.
Erzurum Sevdası Dergisi ile Erzurum Türk Ocakları Başkanı Nizam Işık ile Röportaj
Eren CEYLAN: Merhaba Nizam Bey. Bizimle röportaj yaptığınız için Erzurum Sevdası Dergisi adına teşekkür ederim. Öncelikle, kendinizi tanıtır mısınız?
Av.Nizam IŞIK: Ben Nizam Işık. 1959 yılında Erzurum’un Olur ilçesinde doğdum. Ortaokulu Olur’da, liseyi Narman’da tamamladım. Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdim. Uzun yıllar öğretmenlik ve idarecilik yaptım. 25 yıldır Erzurum’da serbest avukatlık yapıyorum. Bunun yanı sıra Türk Ocakları Erzurum Şube Başkanlığı görevini yürütmekteyim.
Eren Ceylan: Türk Ocakları ve Erzurum Türk Ocağı Hakkında bilgi verir misiniz?
Av.Nizam IŞIK:Türk Ocakları en eski ve en güçlü sivil toplum kuruluşlarından biridir. Bilindiği üzere 20. Yüzyılın başlarına gelindiğinde Osmanlı bünyesindeki gayrimüslim azınlıklar ekseriyetle imparatorluktan kopmuş, Müslüman azınlıklarda da ayrılık hareketleri başlamıştı. İşte böyle bir ortamda Türk’e sahip çıkacak, Türk’ü koruyup yüceltecek bir teşkilatlanmaya ihtiyaç duyan 190 milliyetçi Askeri Tıbbiyeli genç, dönemin milliyetçi aydınlarına bir mektup yazarak bu konuda bir dernek kurulmasını talep etmişler ve bunun üzerine Türk Ocakları 1912 yılında kurulmuştur.
Kamu yararına çalışan dernek statüsünde bulunan Türk Ocaklarının kuruluş amacı tüzüğünde “ millî kültürün (hars), ahlâk ve fikir hayatının geliştirilmesi, millî birliğin kuvvetlendirilmesi, toplum yapısının sağlamlaştırılması ve Türklüğün yüceltilmesi” olarak belirtilmiştir.
Bugün de Türk Ocakları, tüzüğünde yer alan amaçlar doğrultusunda yurt içinde ve yurt dışında 90’ın üzerindeki şubesiyle çalışmalarına devam etmektedir. Türk Ocakları Erzurum Şubesi de tüzükte belirtilen amaçlar doğrultusunda çalışmalarını aralıksız sürdürerek hemşehrilerimizin takdirlerini kazanmış olup saygın bir sivil toplum kuruluşu olarak varlığını devam ettirmektedir. Türk Ocağı Erzurum’da ilk defa 1925 yılında kurulmuş olup sonraki gelişmeler çerçevesinde faaliyetlerine ara vermiş ve ikinci defa 1991 yılında yeniden kurulmuştur. İkinci kuruluşundan itibaren Hamit Bilen BURMAOĞLU ve Dr. Sadık YALÇIN Ocak Başkanlığını yürütmüş olup halen Ocak Başkanlığı görevini ben yürütmekteyim.
Yerel Kalkınma ve Genç İstihdamı
Eren CEYLAN: Erzurum’un ekonomik ve sosyal kalkınması için Türk Ocakları olarak ne gibi projeleriniz var? Özellikle gençlerin istihdamı ve göç sorunlarına yönelik çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Av.Nizam IŞIK: Erzurum tarım ve hayvancılık açısından önemli bir kenttir. Ancak yıllar içinde bu potansiyel ihmal edilmiştir. Tarımsal teşviklerle üretimin artırılabileceğini düşünüyoruz. Erzurum, kış turizmi açısından da büyük bir avantaja sahiptir. Fakat uluslararası alanda tanıtım eksikliği bulunmaktadır. Ayrıca Erzurum, yenilenebilir enerji kaynakları bakımından da büyük bir potansiyele sahiptir. Özellikle güneş enerjisi yatırımlarının değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada siyaset kurumlarına, yerel yönetimlere ve iş dünyasına büyük görevler düşmektedir.
Kültürel Mirasın Korunması
Eren CEYLAN: Erzurum’un zengin kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
Av.Nizam IŞIK:Kültürel mirasımızı ve milli değerlerimizi genç nesillere aktarma çabası içindeyiz. Gençlerin milli kültürü tanıyıp koruması gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda çeşitli etkinlikler ve programlar düzenliyoruz.
Çevre ve Doğal Kaynakların Korunması
Eren CEYLAN: Erzurum’un doğal güzelliklerinin korunması ve çevre bilincinin artırılması için neler yapıyorsunuz?
Av.Nizam IŞIK: Türkiye’nin her yerine bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Doğal zenginliklerimizin korunması gerektiğine dair farkındalık oluşturuyor ve bu konuda çeşitli konferanslar düzenliyoruz. Türk Ocakları olarak, her Türk milliyetçisinin aynı zamanda bir çevreci olması gerektiğine inanıyoruz.
Türk Dünyasında Birlik ve Beraberlik
Eren CEYLAN: Türk dünyası ülkeleri arasındaki birlik ve beraberliği güçlendirmek adına ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Av.Nizam IŞIK:Türk Devletler Teşkilatı’nın kurulması, Türk Ocakları’nın uzun yıllardır istediği bir gelişmeydi. Ancak resmi faaliyetlerin yeterli olmayacağını, sivil toplum kuruluşlarının da sürece dahil olması gerektiğini düşünüyoruz. Türk dünyasında birlik ve beraberliği güçlendirmek için sivil toplum kuruluşlarıyla iş birlikleri geliştiriyoruz ve Türklerin yoğun yaşadığı bölgelerde şubeler açarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Ortak Değerlerin Korunması
Eren CEYLAN: Türk dünyasının ortak değerlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Av.Nizam IŞIK: Genel merkezimiz, bu konuda bilimsel ve akademik çalışmalar yürütmektedir. Akademisyenlerimiz, uluslararası sempozyumlara katılarak bilgi paylaşımında bulunmaktadır. Çalışmalarımız, Türk Ocakları’nın internet sitesinde ve Türk Yurdu dergisinde yayımlanmaktadır. Ayrıca, Türkiye’nin dünya ile kurduğu ilişkilerin faydalı bir çizgide yürümesi için çeşitli araştırmalar yapıyor ve kamuoyu ile paylaşıyoruz.
Türk Dünyasında Siyasi İşbirliği
Eren CEYLAN: Türk dünyası ülkeleri arasındaki siyasi iş birliğinin güçlendirilmesi için hangi adımları öneriyorsunuz?
Av.Nizam IŞIK: Türk Ocakları, Türk dünyasının birlik ve beraberlik içinde hareket etmesini önemsemektedir. Biz bunu “Türk Birliği” yani “Turan” olarak adlandırıyoruz. Her Türk Ocakları, bir gün bu birliğin gerçekleşeceğine inanmaktadır. Bu nedenle, Türk dünyasında dil, kültür ve tarih gibi ortak değerlerin korunup yaşatılması gerektiğine inanıyoruz. Türk Ocakları olarak, Kırım’dan Kafkasya’ya, Bosna’dan Batı Trakya’ya, Kıbrıs’tan Kerkük’e kadar geniş bir coğrafyada yaşayan Türk topluluklarıyla ilişkiler kuruyor ve onların karşılaştıkları sorunların çözümüne yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Türk Ocakları’nın Türkiye Genelindeki Faaliyetleri
Eren CEYLAN: Türk Ocakları’nın Türkiye genelindeki faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Av.Nizam IŞIK:Türkiye genelinde birçok ilde ve bazı ilçelerde şubelerimiz bulunmaktadır. Genel merkezimiz ve şubelerimiz, konferans, seminer ve panel gibi etkinlikler düzenleyerek kamuoyunu bilgilendirmektedir. Erzurum Şubesi olarak biz her hafta bir seminer veya konferans düzenleyerek güncel konulara dair bilgiler aktarıyoruz. Türk Ocakları, 1911 yılından bu yana Türk Yurdu dergisini aylık olarak yayımlayarak Türk kültürüne hizmet etmektedir. Ayrıca, genel merkezimiz Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken belirlediği 12 ayrı alanda çalışmalar yürütmüş ve bu çalışmaları bir kitapta toplamıştır.
Son olarak, Erzurum Sevdası Dergisi’nde bize yer verdiğiniz için teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılar diliyoruz.