Aralık 10, 2024

SEYFULLAH AYDIN İLE RÖPORTAJ

0
SEYFULLAH AYDIN

SEYFULLAH AYDIN

Yıllarını özel öğretim kurumlarında emek vererek değerlendiren başarılı bir eğitimci olan Seyfullah Aydın araştırmacı ve analiz yapma yeteneğini kitaplarına aktarmıştır. Yazdığı her kitapta ya bir Erzurumlu kahraman yada Erzurum’un bir özelliğini yerleştiren Seyfullah Aydın çalışmalarında Erzurum tarihi, stratejik yapısı, kültürü ve insanını olayların içerisinde bilgi vererek veya analiz yaparak katmayı başarmıştır. Şehrine olan aidiyet duygusunu çalışmalarının arasına serpiştiren yazar her fırsatta Erzurum’un güçlü yönlerine dönük mesajlar vermektedir.

Röportajların klasik sorusu ile başlayalım isterseniz. Bize kendinizi tanıtır mısınız?

1959 yılında Erzurum’da doğdum. İlkokulu Yakutiye ilçesine bağlı Mülk İlköğretim Okulunda, ortaokulu 23 Temmuz Ortaokulunda, liseyi Atatürk Lisesinde okudum. 1977 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini 1981 yılında mezun oldum. 12 Eylül döneminde sıkıyönetim kanununa (1402) takıldığımdan, herhangi bir devlet kurumunda görev alamadım. Bazı özel işler yaptıktan sonra dershanecilik faaliyetine başladı; Söz–Fen, Bil ve Sınav dershanelerinde öğretmenlik ve kurucu müdürlük yaptım, 2009 yılda emekli oldum.

Eserlerim

  • ÖSS Konu Anlatımlı tarih kitabı.

  • “A’dan Z’ye Dünya Tarihi” 2013 Taş Medresesi Yayınları

  • “Vatansız Irk” 2015 E – Kitap projesi

  • Gri Zaman ( Roman); 1914 – 1919 Erzurum: Akıl Fikir Yayınlar Şubat 2017.

  • Kıyım 12 Eylül (Roman) Dorlion Yayınları Tem­muz 2019.

  • Vatansız Irk (Yahudi Tarihine Farklı Bir Bakış) Akıl Fikir Yayınları Mayıs ‘2021

  • A’dan Z’ye Dünya Siyasi Tarihi Akıl Fikir Yayınları Mayıs 2021.

  • Aldatılanlar (Roman) Akıl Fikir Yayınları Mayıs 20022.

  • Yok Olanlar (Hikaye) Akıl Fikir Yayınları Mayıs 2022

Edebiyat hayatınız nasıl başladı ve eser(iniz)lerinizde Erzurum’u konu edinmeye nasıl karar verdiniz?

Bu soruya edebiyat değil de, yazmaya nasıl başladım diyelim. Yazmaya, tesadüfen başladım, çok anormal gördüğüm bir gelişmeyi bir gazeteci arkadaşa anlatınca, oda bana; “bu gelişmeye kendisine yazıp vermemi,” istedi. Bende o gelişmeyi samimi bir duyguyla yazıp arkadaşa verince kendi internet gazetesinde ( Gazete Güncel) yer verince, aynı sitede köşe yazıları yazmaya başladım. Yazma işi bana yeni bir ufuk aştı ve yazmaya niyetlenip ama yazamama korkusuyla yazamadığım düşüncelerimi kitap haline getirmeme vesile oldu. Sorunuzun ikinci kısmına gelince: Genelde her kitabında Erzurum’a yer verdim. Buna dünya tarihide dâhil. İnsan kendisinin yetiştiği ve büyüdüğü kenti ıskalaması pek kolay değildir. Zira coğrafya insana çok şey katar.

Sizce şehir edebiyatı nedir ve Erzurum edebiyatının şehir edebiyatı açısından konumu nedir. Biraz daha açarsak Erzurum’a değer katan bir edebiyat anlayışı mı var yoksa edebiyata konu olan bir Erzurum mu var?

Bu iki aşamalı bu soruda ikisi de var: Her yazar kendi şehrine değer verdiğinden edebiyatta yer vermesi çok doğal. Ama Erzurum’un konumu ve tarihi geçmişi kendisinden söz ettiriyor ve edebiyatta yer buluyor.

Şehir edebiyatı insanların şehirle kurmuş olduğu ilişkiyi yansıtır. Bu ilişkiyi aktarırken şehrin tarihi, toplumsal olaylar, kişilerin psikolojisi ve mekanlar gibi şehrin değişik katmanlarından etkilenir. Böylece her edebiyatçı kendine özgün bir şehir bilinci oluşturarak bunu eserlerine yansıtır. Sizin şehir bilincinizin oluşmasına hangi şehir katmanı yada katmanları ne oranda etkili olmuştur ve bunu eserlerinize aktarımınız nasıl olmuştur?

Beni en çok etkileyen Erzurum’un tarihi ve dünya coğrafyasındaki yeridir. Anadolu coğrafyası dünyada nasıl bir öneme sahipse Anadolu yarımadasında iki şehirde aynı öneme sahiptir. İstanbul ve Erzurum; biri batının deniz boğaz kesenidir diğeri doğunun kara boğaz kesenidir.

Doğudan gelen birçok yol Erzurum’da buluşur ve şehrin hemen çıkışında değişik yönlere ayrılırlar. Yine Erzurum’dan doğan sular; Basra körfezine, Hazar denizine ve Kara denize ulaşır.

Şehir edebiyatçısı şehrin yorumunu edebi olarak yapar. Bir Erzurum şehir edebiyatçısı olarak Erzurum yorumunuzu özetler misiniz? Bu yorumda Erzurum’dan mı ilham aldınız yoksa görmek veya yaşamak istediğiniz Erzurum mu etkili oldu? Soruyu daha da açmamız gerekirse Erzurum’a dışardan mı baktınız yoksa şehirde yaşayan ve mücadele eden bir kişilik olarak kimlik arayışında mı bulundunuz?

Erzurum’a hep içerisinden baktım, şayet dışından bakmış olsaydım yabancının gözüyle şehri görmüş olurdum. Bu bakış açısı çok sağlıklı olmazdı. Bu nedenle ben şehre tam göbeğinden bakmak istedim ve öyle yaptım.

6. Edebiyatın, şehrin markalaşması, kimliğinin oturması ve aktarılması, şehir belleğinin yaşatılması açısından katkıları nedir? Sizin eserinizin bu açıdan Erzurum’a kattığı değer nedir?

Erzurum, zaten bir marka biz bu markanın tanıtılmasına bir katkı sağladıksa ne ala. Bu nedenle ben kitaplarımda genelde bu şehre yer verdim buna Dünya tarihide dâhil. Gri zaman romanı, Erzurum’da geçer ve işgal günlerini anlatır. Kıyım 12 Eylül romanında, roman kahramanı Erzurumlu olduğundan bazı bölümleri bu şehirde geçer. Aldatılanlar romanında yine roman kahramanlarının yolu Erzurum’a çıkar. Ben Erzurumsuz yapamadığımdan şehri terk etmeyerek şehrin bir köyünde yaşamaktayım. Saygı ve hürmetlerle.

About The Author

Bir yanıt yazın