Ocak 3, 2025
Bu Türbe Kimin Olacak Reşat COŞKUN

Bu Türbe Kimin Olacak Reşat COŞKUN

BU TÜRBE KİMİN OLACAK!

Bir memleketi şüphesiz değerli kılan; o memlekette yaşayan insanların kalıcı tarihi ve kültürel eserler meydana getirme gücü ve kuvvetidir.

Yaşadığımız şehirde atalarımızca geçmişten günümüze hediye edilmiş yüzlerce tarihi ve kültürel eser söz konusu. Hatta bu eserler o kadar fazladır ki bunların bakım ve onarımını yapma hususunda yetkililerimiz zaman zaman acze düşmektedirler! Söz konusu eserlere bakınca insan; ‘iyi ki geçmiş dönemlerde bugün ki mühendis ve mimarlar yokmuş demekten kendini alamıyor. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne yarınlar için çocuklarımıza tarihi ve kültürel miras olarak bırakabileceğimiz bir eser yapamadık!

Geçenlerde bir toplantıda Palandöken Belediye Başkanı Sayın Orhan Bulutlar ilçede bir tane bile tarihi eser olmadığından dert yandı. Doğrusu onun bu hassasiyeti beni ziyadesiyle duygulandırdı. Bu meyanda neler yapılabilir diye epeyce düşündüm. Zira bu meseleyi onun olduğu kadar bizler de dert edinmeliyiz. Yoksa halka mal olmamış sıkıntılar çözüme kavuşmakta akamete uğrar.

Benim Orhan Beye (Editör notu: Dönemin Palandöken Belediye Başkanı) tavsiyem; madem size diğer ilçe belediyelerine kalan tarihi miraslardan bir tanesi bile kalmamıştır. O zaman sizin yarın ki nesillere tarihi eser bırakmanız daha erdemli bir davranış olacaktır. Diğerleri kalan eserlerle övünüp restorasyonunu yapmaktan acizlerken (Ahi Toman Baba Türbesinde olduğu gibi…) Palandöken sınırları içinde kalan Pir Ali Baba için ulusal bir yarışma tertip edilerek; Selçuklu-Osmanlı mimarisine sadık kalınarak türbe yaptırılması şehre bir tarihi eser daha kazandırmak anlamına gelir.

Günümüz tarihi eserleri dünden kalmadı mı? O halde bugün estetik kaygıyla özümüzden beslenen mimariyle yapılacak eserler de yarının tarihi ve kültürel mirası olacaktır. Bu konuda başka belediyelerin çalışmaları olduğunu bildiğimden projeleri inceledim. Söz konusu projelerde ne yazık ki bize ait bir tarz söz konusu değil. Çok kısa süreli kesintileri dikkate katmaz isek yaklaşık 500 yıldır devam eden 1001 Hatim geleneğinin müsebbibi Pir Ali Baba yaşadığı dönemin mimari tarzında bir türbeyi fazlasıyla hak ediyor. O ki bu şehri hatta kendi servetinin bu uğurda harcamış büyüğümüzken, şimdi bizde evlatları olarak ona sahip çıkıp bu şehre hizmet edenlerin unutulmayıp yaşatılacağını ilan etmeliyiz. Tuzcu Köyü yakınlarındaki tepede şehre gelenlerin uzaktan görebileceği şekilde yapılacak türbe ve minaresi ön plana çıkan bir cami şehrin siluetine de yeni bir güzellik katacaktır.                                   Reşat COŞKUN

About The Author

Bir yanıt yazın