İnsanlık İçin Barış Kardeşliğimizi Yeniden Keşfetme Zamanı
projelerimiz YAŞAM

İnsanlık İçin Barış Kardeşliğimizi Yeniden Keşfetme Zamanı

İnsanlık tarihinde savaşlar, çatışmalar ve şiddet hep var olmuştur. Ancak, 21. yüzyılın başında, teknolojinin ve küreselleşmenin hızla ilerlediği bir dönemde, barış ve insanlık için kardeşlik kavramı daha da önem kazanıyor. Dünya devletleri, silahlar, bombalar ve diğer yıkıcı araçlarla para kazanmanın değil, insanlığı korumanın ve birlikte yaşamanın yollarını bulmalıdır. İnsanlık, tarih boyunca çeşitli dini, etnik ve kültürel arka planlardan gelen bireyler tarafından oluşturulmuştur. Buna rağmen, temelde hepimiz…

Dadaş Ocaklarından Sert Tepki
Genel Araştırmalar Röportajlar

Dadaş Ocaklarından Sert Tepki

Kurtarıcı şehir Erzurum'u temsil eden tüm bireyler ve kurumlar olarak, Atatürk'e yönelik herhangi bir hakareti kesinlikle kınıyoruz. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ulusal kahramanımızdır. Ona yönelik yapılan her türlü saygısızlık, tarihî ve millî değerlerimize yapılan bir saldırıdır. Erzurum, Kurtuluş Savaşı'nın önemli bir dönemeç noktası olan Kongre'nin düzenlendiği şehir olması nedeniyle tarihî ve millî şuurla bağlantılıdır.Atatürk'e yönelik yapılan hakaretler, toplumsal huzuru bozabilir, millî birlik ve beraberliğimize zarar…

Cumhuriyetin 100.yılında Erzurum gençliği nasıl olmalıdır?
Erzurum Araştırmaları

Cumhuriyetin 100.yılında Erzurum gençliği nasıl olmalıdır?

Erzurum gençliği ülkesinin kalkınması ve geleceğiiçin aşağıdaki niteliklere sahip olmalıdır:*Öncelikle ülkesinin toprak bütünlüğüne,Cumhuriyete, bayrağa ve ezana sahip çıkmalı.*Çağdaş*Bilgili ve donanımlı*Ülkesine ve milletine faydalı*Türķçeye değer veren çok okuyan* İslami hayatı benimseyen ve felsefesi olan birgençlik, Türkiye'nin geleceğini şekillendirmedeönemli bir rol oynayacaktır.Erzurum gençliği, geçmişte atalarından miraskalan cennet vatanın en kadim şehirlerinden olanErzurum'u canından aziz bilmeli.Dadaşlık gibiefsanevi kimliğini ve kültürünü tüm yönleriyleyaşatmalıdır. Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlıolmalıdır. Bu ilke…

CUMHURİYET’İN ERZURUM KADININA KAZANIMLARI
Erzurum Araştırmaları

CUMHURİYET’İN ERZURUM KADININA KAZANIMLARI

Cumhuriyet'in temel taşlarının atıldığı şehir Erzurum'da Cumhuriyet'in ilanı ve sonrasında sosyal yapıdaki değişimlerin yasalarla ona kazandırdığı hakların bilincine vararak kadınlar bir birey olduğunun farkına varmıştır. Cumhuriyet öncesinde kadın "zengin fakir fark etmez" hep aynı statüye tabiydi. Zenginlikte sadece sunulan olanaklar farklıydı. Bu olanaklardan yararlanmada da yaş, evli bekâr ya da dul olmak farklı uygulamalar getirebiliyordu. Bekârken sadece babası değil yaşça küçük de olsa ailenin diğer erkekleri…

TARİHE YAZILAN ERZURUM KADINLARI
Erzurum Araştırmaları

TARİHE YAZILAN ERZURUM KADINLARI

TARİHE YAZILAN ERZURUM KADINLARI Dışta gülen bir yüz içte sızıyım Ben bu ovaların dertli kızıyım Dadaşın yanında şans yıldızıyım Ezelden ebede dadaş kızıyım… Bu mısralarda olduğu gibi ezelden ebede isimleri tarih sayfasına yazılmış ama meçhul kalmış Dadaş Kızlarını yad etmeye çalışacağız, Kadın olarak bu vatanın en karanlık günlerinde ayakta kalmayı başarmış, delikanlı vakur, başını asla eğmemiş, dimdik durmuştur yoklukların içinde. Bin kere ölmüş bin kere dirilmiştir,…

TÜRK- ALTAY FELSEFESİ
Erzurum Araştırmaları

TÜRK- ALTAY FELSEFESİ

TÜRK- ALTAY FELSEFESİ Türk- Altay ruhunun günümüze yansımaları: Asya’nın son on bin yıllık tarihi içerisinde Etiler, Sakalar, Sümerler ve bu uygarlıkların devamı niteliğindeki Türkler ayrıca Hellen, Sasaniler ve Çinler günümüze kadar ulaşan uygarlıkların temellerini atmışlardır. Bu bakımdan Asya, uygarlıkların ilk başladığı yer denilebilir. Türklerin ana yurdu, ata yurdu da Asya topraklarıdır; destanların oluşumu, yaradılış, türeyiş, gelişme, yayılma ve efsaneleşmiş hayatların, mitlerin kaynağı bu topraklardır. Atlı orduların,…

ERZURUM’DA ŞAPKA HADİSESİ
Erzurum Araştırmaları

ERZURUM’DA ŞAPKA HADİSESİ

ERZURUM’DA ŞAPKA HADİSESİ 1925 yılıydı. Takvimler kasım ayının yirmi dördünü gösteriyordu. Erzurum’da şiddetli soğuklar etkisini henüz tam olarak göstermemişti Sabahın erken saatleriydi. Öfkeli bir grup insan bağırıp çağırarak yürümeye başladı. Grup “Müslüman şapka takmaz!” “Gavurun kisvesi giyilmez! Siz nasıl Müslümansınız?” ve “Şapka taktırıp soğukta başımızı, kulaklarımızı donduracaklar!” diye bağırıyor diğer insanları da kendilerine katılmaya davet ediyordu. Sloganlar etkisini göstermek de gecikmedi. Cedit, Narmanlı, Gürcü, Mehmet Paşa,…

KURTARICI ŞEHİR ERZURUM
Erzurum Araştırmaları

KURTARICI ŞEHİR ERZURUM

KURTARICI ŞEHİR 1918 yılında 1.Dünya savaşının bitimi ile birlikte başlayan Milli mücadele, Türk Milletinin hürriyet, bağımsızlık ve egemenlik haklarını savunarak geçmişten gelen vakur millet, güçlü devlet duruşunu geleceğe taşımak için yapmış olduğu istiklal savaşı ve devrim mücadelesidir. Bu mücadelede insanların olduğu gibi şehirlerinde üzerlerine düşen görevler olmuş her biri farklı özellikler ile anılmıştır. Bu şehirlerin kimi kurtarılmayı beklerken kimileri ise kurtarıcı olmuştur. Kimi işgal altında iken…

23 TEMMUZ 7 AĞUSTOS 1919 TARİHLERİNDE YAPILAN ERZURUM KONGRESİ
Erzurum Araştırmaları

23 TEMMUZ 7 AĞUSTOS 1919 TARİHLERİNDE YAPILAN ERZURUM KONGRESİ

23 TEMMUZ 7 AĞUSTOS 1919 TARİHLERİNDE YAPILAN ERZURUM KONGRESİ Erzurum, Ruslar’ın eline 16 Şubat 1916 tarihinde geçmiştir. Kasım 1917 ortalarında Erzurum’dan Ruslar çekilmişlerdir. Bundan sonra, Kasım 1917’den 11 Mart 1918 tarihleri arasında Ermeniler’in elinde kalmıştır. Ermeniler bu süre zarfında, (Rize, Tarabzon, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Bingöl/Genç, Ağrı/Bayazıt, Van, Bitlis, Muş gibi Ruslar’ın işgalindeki) yerlerde takriben “bir milyon müslüman’ı”, yaş ve cinsiyet farkına bakmaksızın “baltalarla” parçalayarak veyahut…

CUMHURİYET’E GİDEN YOLDA BİR MİHENK TAŞI: ERZURUM
Erzurum Araştırmaları

CUMHURİYET’E GİDEN YOLDA BİR MİHENK TAŞI: ERZURUM

Tarihin çeşitli dönemlerde birçok uygarlığın önemli bir stratejik ve ticaret merkezi olmuş Erzurum, Anadolu coğrafyasına Türklerin egemen olmasından sonra da Selçuklu ve Osmanlı beylik ve devletlerinde her zaman bir askeri ,ticari ve kültürel merkez olma hüviyetini korumuştur. Erzurum Osmanlı Devletinde her zaman önemli bir idari ve siyasi konumdadır ve İpek Yolu Ticaret Yolu’nun kavşak noktalarından birisidir. Özellikle 19 yüzyılın ortalarından itibaren İngiltere, Rusya ve İran başta…