Erzurum Sevdasi Dergisi Mart Sayısı 2021
E.DERGİ

Erzurum Sevdasi Dergisi Mart Sayısı 2021

SUNUŞ Mart sayımızla size yeniden merhaba demenin sevincini yaşıyoruz. Tüm içtenliğimizle merhaba. Yine birbirinden farklı ve ilginç yazıların yer aldığı dopdolu bir sayı ile karşınızdayız. Mart ayı denilince aklımıza hemen 12 Mart gelmektedir. Erzurum iki yıllık bir kâbustan kurtulmuş ve yeniden bir Türk yurdu olarak tescil edilmiştir. Bir önceki sayının sunuş yazısında belirttiğimiz gibi iki zafer ve bir bozgunun kurbanı olan bu şehir. Kurtulduğu günden beri…

OSMANLI RUS SAVAŞLARI VE ERZURUM
Erzurum Araştırmaları

OSMANLI RUS SAVAŞLARI VE ERZURUM

İlki 1568 -1570 yılları arasında yapılan ve Rus zaferiyle sonuçlanan Astrahan Seferi sonuncusu ise Birinci Dünya savaşında Erzurum’un Ruslarca işgali ile sonuçlanan toplam 16 farklı savaşa tarihte Osmanlı Rus savaşları adı verilmektedir. Rusların genişleme ve Emperyalist devlet olma yolunda ilerlemesi ne yazık ki hem batıda, hem de doğuda Türk devletlerinin topraklarına doğru olmuştur. Özellikle Osmanlı toprakları üzerindeki ilerleyiş aynı zamanda Rusya’nın bir deniz devleti olma hedefinin…

DADAŞ KELİMESİNİN ETİMOLOJİSİ VE DADAŞLIĞIN TARİHİ KÖKENİ
Erzurum Araştırmaları

DADAŞ KELİMESİNİN ETİMOLOJİSİ VE DADAŞLIĞIN TARİHİ KÖKENİ

İnsanlara verilen yerel adlandırmaların etimolojik kökenleri ve bu deyimlerin bu bölgelerde yerleşmesinin tarihi kökeninin araştırılması aslında halk bilim konusunun içerisine girmektedir. Yerel adlandırmalara örnek olarak Ege bölgesinde Efe, Ankara bölgesinde Seğmen, Elazığ bölgesinde Gakkoş ve Erzurum bölgesinde ise Dadaş adlandırmalarını gösterebiliriz. Söz konusu adlandırmaların anlamlarını Tük Dil kurumunun Büyük Sözlüğünde incelediğimizde şunları görürüz. Efe: 1. Yiğit, özellikle Batı Anadolu köy yiğidi, zeybek. 2. Ağabey. 3. Kabadayı: 4.…