HAKSEN SAĞLIK ERZURUM İL BAŞKANI İLİM GÖDEKMERDAN İLE ERZURUM SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE ERZURUM SAĞLIK HİZMETLERİ HAKKINDA GÖRÜŞTÜK

HAKSEN SAĞLIK ERZURUM İL BAŞKANI İLİM GÖDEKMERDAN İLE ERZURUM SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE ERZURUM SAĞLIK HİZMETLERİ HAKKINDA GÖRÜŞTÜK

HAKSEN SAĞLIK ERZURUM İL BAŞKANI İLİM GÖDEKMERDAN İLE ERZURUM SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE ERZURUM SAĞLIK HİZMETLERİ HAKKINDA GÖRÜŞTÜK.

Erzurum’da ki sağlık yatırımlarını yeterli buluyor musunuz?

HAKSEN SAĞLIK ERZURUM İL BAŞKANI İLİM GÖDEKMERDAN İLE ERZURUM SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE ERZURUM SAĞLIK HİZMETLERİ HAKKINDA GÖRÜŞTÜK
HAKSEN SAĞLIK ERZURUM İL BAŞKANI İLİM GÖDEKMERDAN

Pandeminin başlangıcından beri şehrimizi çok rahatlatan Doğunun Şifa Merkezleri Erzurum Şehir Hastanesinin A Blok acil servis, ameliyathane, yoğun bakımlar, B ve C Bloklar poliklinikler ve yataklı servisler, D Blok pandemi bloku olarak 18.05.2020 tarihinde hizmete açılmıştır, Mareşal Çakmak Devlet hastanesi pandemi izolasyon hastanesi olarak Palandöken Devlet Hastanesi ve Nene hatun Kadın Doğum Hastanesi ise rutin hizmetlerine devam etmektedirler. 01.01.1978 tarihinden beri hizmet veren Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü ve 1996 yılından beri özel Buhara Tıp merkezi açılarak kısa sürede, 1997 yılında Doğu Anadolu’da tek olan özel Buhara Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olarak açılmış olup şu anda klinik ve tıbbi cihazlarda tam donanımlı bir Hastane olarak şehrimize ve bölge insanına hayırlı hizmetlere vesile oluyorlar.

18.05.2020 tarihinde açılışı yapılan Erzurum Şehir Hastanesi ve daha önceki yıllarda, ilçelerimizdeki konforlu ve tıbbi cihazlarda donanımlı hastaneleri kente kazandırılmasında başta eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Erzurum Şehir Hastanesindeki A, B, C ve D bloklarının toplam hasta yatağı kapasitesi 850 dir ayrıca 270 yoğun bakım yatağı, 310 poliklinik ve 40 ameliyathane kapasitesi vardır. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin iç tadilatı  bitince tek kişilik odalarla birlikte  şehir hastanesi kampüsümüzün toplam yatak sayısı 1569 olarak Türkiye’nin ve Orta Doğunun en büyük kapasiteli hastanelerinden biri olması bizleri mutlu etmektedir.

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi‘nin ise toplam 1.450 yatak kapasitesine sahip olup, 220 tanesi yoğun bakım yatak kapasitesi mevcuttur. Hastanenin yılda 1 milyon insanın üzerinde ayakta, 70.000 hastaya da yatarak hizmet verilmekle beraber 50.000 hastaya ameliyat yapılmaktadır. Bu yatırımlar Erzurum şehrimize ve bölge illerine uzun yıllar iyi, kaliteli ve sürdürülebilir ulusal ve Uluslararası sağlık hizmeti verilmesinin yanı sıra Sağlık Turizmine, ilimizin istihdamına, sağlık şehri olmasına, ilimiz ve çevre illerden dışarıya tedavi maksatlı gidişleri de asgari seviyeye çekmesi yönünde ciddi bir katkı sağlayacağı kanaatindeyim. Erzurum’daki sağlık hizmetlerini Şu an için yeterli bulduğumu söyleyebilirim, fakat bizi üzen Sağlık çalışanlarının uzun süreli çalışmayarak Erzurum’dan ayrılmalarıdır.

Sağlık çalışanları Erzurum’da kalmak istemiyorlarsa Sizce bunun nedeni ne olabilir?

           Ülkemiz de yaşayan İnsanlar atamaları Erzurum’a yapıldığı andan itibaren soğuk diye bir ön yargı oluşuyor. Bu düşünce uzun kış ayları olan şehrimiz için bir dezavantaj ama insanlarımızla tanıştıklarında ne kadar sıcak kalpli, yardımsever ve misafirperver olduğunu gördüklerinde durum şehrimiz için bir avantaja dönüşüyor. Bölge insanımız dışında diğer illerimizden gelen sağlık çalışanları da genelde eş, sağlık, Eğitim durumundan veya yukarıda bahsettiğimiz uzun kış ayları iklimi nedeniyle şehrimizde fazla kalmak istemiyorlar. Kış aylarında yaşamış olanların bile zorlandığı, Soğuk İklim şartları nedeniyle hayatı idame ettirmek zor ve de ciddi bir maliyet gerektiriyor. Hal böyle olunca tüm çalışanlar, dikkat edin sadece sağlık personeli için söylemiyorum tüm çalışanlar için diyorum, iklimi sıcak, sosyal ve kültürel aktiviteleri geniş olan illere tayin yaptırıp gitmek istiyorlar.

                Bu nedenlerden dolayı, Erzurum ve bölge illeri çalışanlar için cazip hale getirecek bazı uygulamalar yapılmalıdır. Mesela ücret takviyesinin yapılması, yakıt indirimi ve Osmanlı Devleti döneminde yapıldığı gibi vergi alınmaması ya da Batıdaki illerdeki çalışanlardan daha düşük vergi oranlarının uygulandığı bir vergi rejimine tabi tutularak reel kazançlarının artırılması yönüne gidilmelidir. Şehrimizde Sosyal aktiviteleri artırıcı yatırımların hayata geçirilmesi özellikle taşra ve kırsal bölgelerde çalışanlarımızın lojman sorunları çözülmeli, sağlık çalışanlarının çocukları için fiziki mekânların uygun olduğu hastanelerde kreşler açılmalı ve ücreti devlet tarafınca karşılanmalıdır.

Doğu illerinde çalışan personellere bahsettiğimiz bu konularda ayrıcalıklar getirilmelidir.

Şu anda uygulanmakta olan evde bakım hizmetlerini yeterli buluyor musunuz ve destekliyor musunuz?

            Tabi ki sosyal devlet anlayışı gereği bakıma muhtaç olan kişilerin, evde bakım hizmetlerinden gerçek anlamda hizmet almalarını sendika olarak destelemezmiyiz, sonuna kadar destekliyoruz. Düşünebiliyor musunuz evde yatan bir hastanız var ama yatalak sondası değişecek, yatak yarası pansumanı yapılacak veya kanser ameliyat sonrası evde enjeksiyonu yapılacak, serumu takılacak yada yaşlı olabilir doktora muayeneye gitmek için güçsüz vb. bu hizmetler bir telefon kadar size yakın ve ücretsiz olması ne kadar mutlu edici bu hizmet desteklenmez mi? Reel bir anlamda Evde Sağlık Hizmetleri;

         Yatağa Bağımlı Hastalar

         KOAH vb. solunum sistemi hastalıkları

         Düşkünlük meydana gelmiş yatağa bağımlı kanser hastaları

         İleri derecedeki kas hastaları

         Yatağa bağımlı olup; Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri’ne ihtiyacı olan hastalara verilen hizmetler olarak ifade edilmektedir, amaca uygun, çözüm odaklı, sonuç odaklı gerçekten bakıma ihtiyacı olan hastalarımızın dertlerine derman olunması en büyük arzumuz olup bizleri mutlu etmektedir.

Tek düşüncemiz, bu hizmetin aksamadan gerçekleşebilmesi, çünkü yetersiz olduğunu yakın çevremizdeki insanlardan duyuyoruz evde bakım çağrıldığı zaman gün içerisinde değilse birkaç gün sonraya randevu verdiklerini söylüyorlar. Bundan dolayı gerekli tıbbi donanıma sahip araç gereç takviyesi yanı sıra personel sayısının artırılması gereklidir diye düşünmekteyim. Çünkü Erzurum iklim şartları ağır, şehir merkezine uzak ve yakın mesafeli 17 ilçe ve yaklaşık 1000 köyü bulunan büyük bir il hizmetin aksamadan yapılması halinde büyük bir sosyal yaraya çözüm getirilecektir.

Bu konuda yapılacak samimi her çalışmayı sendika olarak canı gönülden destekleriz. Ayrıca verilen hizmetten insanlar yine de memnun olduklarını söyleyerek Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’a ve eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’a dua eden bir çok insana şahit oldum.

Şehrimizdeki 112 acil sağlık hizmetleri kaliteli ve yeterli buluyor musunuz?

                Ülkemizin, bölgemizin ve ilimizin imkânları doğrultusunda yeterli buluyor ve tüm 112 çalışan arkadaşlarımızın bu hizmeti canı gönülden performans üstü bir gayretle yerine getirdiklerine inanıyor ve güveniyor kendilerine de şükranlarımı sunuyorum.

                Sizle röportajı gerçekleştirdiğimiz şu an itibariyle şehir merkezinde 8 istasyon, ilçelerimizde 20 istasyon 2 adet de filyasyon istasyonunda olmak üzere toplam 30 istasyonda Erzurumlulara 112 hizmeti sunulmaktadır. Bu 30 istasyonumuzda 5 adet karpaktlif, 2 adet snowtrack, 1 adet obez, 1 adet hava ambulansı, 65 adet normal ambulans olmak üzere toplam 74 aktif acil müdahale ambulansımız hizmette olup, bu istasyonlarda 156 paramedik,, 148 alt  personel görev yapmaktadır.

                Bilinmelidir ki 112 acil sağlık hizmeti sağlık açısından en önemli bir unsur olup zamanla yarışmaktadırlar, vaka yerine en kısa sürede ulaşılmalı ve ilk yardımı yapacak personelin gerekli bilgi birikimine donanıma ve araca sahip olmalıdır ki hızlı şekilde müdahaleyi yapabilsin.

                Çok şükür ilimizde bu imkânlara sahip olan 112 çalışanı arkadaşlarımızın görevlerini daha iyi ve kısa sürede yerine getirebilmeleri için halkımızın da duyarlı olmaları hem vakaya ulaşma esnasında. hem de vaka mahallinde ve vakanın hastaneye götürülmesi aşamalarında 112 çalışanlarına gerekli kolaylık sağlanmalıdır, sürücülerimizin trafik geçiş üstünlüğüne saygı gösterilmeleri önemlidir. Bilinmelidir ki vaka mahalline varılması hayati önem taşımaktadır. Bu konuda halkımızı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Erzurum ilimizde hekim ve sağlık personeli sayısı yeterli midir?

                Doktor ve sağlık personeli sayısının yeterliliği sadece ilimizle alakalı değildir. Ülkemizde tabi ki ciddi anlamda bir hekim ve sağlık personeli açığı vardır. Bakanlığımızda bu açığı kapatabilmek için yıl içinde mevcut imkânlar doğrultusunda atama yapma cihetine gitmektedir.

                Sağlık hizmetleri sadece Erzurum halkına hitap eden bir hizmet olarak düşünülmemelidir. Erzurum bir sağlık şehri olarak algılanmalıdır. Şehrimiz hem yüz ölçümü olarak büyük bir şehir olması ve hem de tüm bölge illerine sağlık hizmeti veren bir sağlık şehri olması nedeniyle tabi ki ikinci ve üçüncü basamak Sağlık kurumlarının çok ciddi fiziki alanlara, yatak sayısına, tam donanımlı ameliyathanelere, araç ve gerece ihtiyacı olduğu gibi, çok sayıda doktor ve sağlık personeline de ihtiyacı olan bir şehirdir.

                Bütün bu hususlar göz önüne alındığında şu an için hizmet veren hastanelerimizde, ilçe sağlık müdürlüklerinde aile hekimlikleri ve toplum sağlığı merkezlerimizde, 112 acil sağlık istasyonlarımızda doktor ve sağlık personeli açığımız olduğu bilinmektedir.

                Bakanlığımızın personel atamalarında ilimizin bu özel durumu göz önünde bulundurulmasını talep etmekteyiz.

Son olarak sizin ilave etmek istediğiniz bir şey var mı?

Sonuç olarak söylemek gerekirse, sağlık çok geniş bir yelpazeye yayılmış önemli bir hizmet sektörüdür ve her bir sağlık hizmeti değişik kurumların ve başkanlıkların altında toplanarak bir bütünlük arz etmektedir. 

 İl sağlık müdürlüğümüz;

Şehrimizde halk sağlığı kurumu başkanlığı tarafından birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Aile Sağlığı Merkezleri, mükemmel bir halk sağlığı laboratuvarımız ile toplum sağlığı merkezlerimiz aracılığıyla okul sağlığı taramaları çalışmaları yapılmaktadır

İlaç ve Tıbbi Hizmetler, Acil Sağlık hizmetleri ve sağlık hizmetlerinin koordinasyonunu başkanlığınca yapılmaktadır.

Kamu hastaneleri başkanlığı tarafından da yataklı tedavi kurumlarımızda ki sağlık hizmetleri halkımıza azami bir titizlikle, imkânlar ölçüsünde büyük bir özveri ile sunulmaktadır.

Biz Sağlık Hak-Sen Erzurum il Temsilcisi olarak büyük bir özveri ve azami gayretleriyle hele ki şu korona virüs pandemi döneminde savaşın ön cephesinde yer alarak güzel şehrimizde halkımıza fedakârca ailesinden ve sevdiklerinden gece gündüz demeden sağlık hizmeti sunan tüm Sağlık idarecilerimize ve Hekiminden hemşiresine, Şoföründen Taşeronuna kadar Sağlık çalışanı arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

Bu minvalde; Eğer 2021 Sağlık çalışanları yılı diyorsanız,

Tek kalem % 30 zamlı maaşını,

Vergi oranının % 15 le sabitlenmesini,

3600 ek göstergesini,

500 TL seyyanen zammı,

Her Kovid pandemi yılına istinaden çarpı iki yıl yıpranma payını,

Tüm branşlarda istihdam edilen sözleşmeli sağlık çalışanlarına kadroyu,

Diğer kamu çalışanlarına tanınan süresiz ulaşım hakkını,

Evlatlarına sahip çıkacağınız Kreş ve Bakımevlerini,

Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara hüküm kesinleşinceye kadar tutuklu yargılanmayı, vereceksiniz ki bizde 2021’in sağlık çalışanları yılı olduğuna inanalım başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve kabinesine Sağlık çalışanları adına teşekkür ve şükranımızı sunalım.

Halkımızın da sağlık çalışanlarına karşılıklı sevgi ve saygı içerisinde olmaya davet ediyor, “Sağlıkta Şiddete Hayır” demesini istiyoruz.

RÖPORTAJ: ÖMER YAŞAR ÖZGÖDEK

Share this content:

ERZURUMLULAR