ERZURUM TURİZM ENVANTERİ

ERZURUM TURİZM ENVANTERİ

Erzurum birbirine alternatif teşkil edecek bir çok turizm alanında zengin envantere sahiptir.

Sahip olduğu tarihi, coğrafyası, ekolojisi, iklimi , kültürel değerleri ile zengin olan Erzurum turizm merkezi olma yönünde birbirinden değerli hazineleri ile dünyanın ve ülkenin her yerinden gelen ziyaretçilerini memnun edip gelecek olanlara cazip fırsatlar sunuyor.

TABYALAR VE SAVAŞ ALANI TURİZMİ

Ülkelerdeki ulus bilincini güçlendiren savaş alanlarına yönelik turizm etkinliklerinin sayısı ve önemi her geçen gün artmaktadır. Erzurum stratejik önemi nedeniyle askeri hareketliliği fazla olan bir bölge olup savaş tarihi açısından zengindir. 18 ve 20 YY. arasında yaşanan savaşlar Erzurum tarihine damgasını vurmuştur. Son dönemde yapılan araştırmalar Erzurum ve çevresinde ek tabyalarla birlikte 55 tabya olduğunu göstermektedir. Tabyaların savaş alanı turizmi açısından son derecede elverişli alanlardır. Bu tabyalardan büyük ve küçük kiremitlik tabyalar şehrin içinde kalmış durumdadırlar. Bu iki tabya kent müzesi ve kültür sanat merkezi olarak değerlendirme imkânı sahiptirler. Mecidiye tabyası ise tematik otel olarak değerlendirilme imkânına sahiptir. Başta Aziziye tabyalarımız olmak üzere birçok tabyalarımız savaş alanı safarisine elverişli alanlardır. Büyük ve Küçük Palandöken tabyaları ise kamp merkezi olarak kullanılmaya elverişlidir.

EKOLOJİK TURİZM

Erzurum zengin fauna ve floraya sahiptir. Büyüleyici topografik yapısı ve inanılmaz doğal peyzajı ile Türkiye’de ayrıcalıklı bir zenginliğe sahiptir. Türkiye’de bulunan endemik bitki türünün %10’luk kısmı Erzurum’da yer almaktadır. Milyonlarca bitki çeşitliliğine sahip olan Erzurum’da yetişen her 3 bitkiden biri endemiktir. Özellikle Nisan ve Haziran aylarında bu bitki çeşitliliğini izlemenin en iyi dönemidir. Bu dönemde flora meraklıları için düzenlenecek turlar ciddi bir turizm aktivitesi oluşturmaktadır.

Ekolojik turizm açısından Erzurum faunası en az florası kadar değerlidir. İlkbahar ve sonbahar aylarında tam bir kuş cenneti haline gelen Erzurum 244 kelebek türüne ev sahipliği yapmaktadır. Temmuz ve Ağustos aylarında bu kelebek türlerini izlemek mümkündür.

KIŞ SPORLARI

Erzurum 2011 yılı üniversite oyunları kapsamında yapılan birçok kullanışlı kış spor tesisine sahip olmuştur. Yukarıda zikredilen kayak merkezlerinin yanı sıra aşağıdaki spor tesisleri ile tam bir kış sporları merkezi olmuştur. Erzurum kış sporları merkezi kimliğine uygun olarak hareket ederse uluslararası bir kış sporları idman ve turnuva merkezi haline gelerek birçok sporcu ve izleyici çekecektir. Erzurum’da bulunan kayak merkezlerinin dışındaki kış spor tesisleri ise şunlardır:

Atlama kuleleri, curling arena, buz salonları ve buz hokey salonları

Bütün bu tesisler olimpik ölçütte olup toplam izleyici sayısı 8500 kişidir.

Atlama kuleleri Erzurum Şehrinin modern simgesi olarak kabul edilmektedir.

Bütün bu tesislerin ilk önce Erzurum halkına tanıtılması ve bu spor türlerinin Erzurumlulara sevdirilmesi gerekmektedir.

Erzurum sadece kış turizminin değil birçok alternatif turizm etkinliklerine ev sahipliği yapabilecek bir turizm cennetidir.

KIŞ TURİZMİ

Erzurum başta palandöken ve konaklı kayak merkezleri olmak üzere farklı birçok kış aktivitelerine ev sahipliği yapmaya uygun zemine sahiptir. Erzurum üç ayrı kayak merkezine sahip olan ender şehirlerden biridir. Kar tipinin toz şeklinde olması uzun süreli kış mevsimi nedeniyle kayak sezonunun fazla olması Erzurum’u bir kayak merkezi olmasını doğal olarak kaçınılmaz kılmaktadır.

Konaklı Kayak Merkezi;

Şehir merkezinden 17 km uzaklıkta bulunan Konaklı Kayak Merkezi, 460 hektar arazi üzerine kurulmuştur. Kayılabilir alt noktası 2200 m, üst noktası 3185 m yüksekliktedir. İniş yönleri kuzeydoğu-kuzeybatı arasında değişmektedir. Eğim oranlarının çeşitlilik göstermesi nedeniyle her düzeyde kayakçıya hizmet verebilmektedir.

Kandilli Kayak Merkezi;

Şehir merkezine 36 km uzaklıkta olup 160 hektar arazi üzerine kurulmuştur. Pistlerin rakımı 1.713- 1.767 m arasında değişmektedir. Kış Oyunları Erzurum 2011′ de biatlon ve kayaklı koşu müsabakaları burada yapılmıştır. Kandilli Kuzey Disiplini kayak Merkezi her mevsim çok amaçlı kullanıma açıktır.

Palandöken Kayak Merkezi;

70 km uzunluğunda ve 25 km genişliğinde bir alanı kaplayan Palandöken Dağları, 1993 yılında Kış Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Bu merkez içerisinde; Erzurum (Hınıs) Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylasından

oluşan 3 adet kayak merkezi bulunmaktadır. Erzurum Boğazı, aynı zamanda Palandöken Kayak Merkezi adıyla anılmaktadır. Palandöken Kayak Merkezinde slalom ve büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescilli iki pist bulunmaktadır. Erzurum’un güneyinde yer alan 3 bin 176 m yüksekliğindeki Palandöken, 5 ay boyunca kayak yapmaya elverişli yapısı, kar kalitesi ve uzun pistleri ile dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biridir. 2011 yılında 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ev sahipliği yapan Erzurum, Türkiye ve dünya kış turizminin yeni cazibe merkezlerinden biri olmuştur. Kış olimpiyatlarının düzenlenmesine imkân tanıyan Palandöken’de pistler dünyanın en uzun ve en dik pistleri arasında yer almaktadır. Palandöken, New York Times Gazetesi tarafından belirlenen dünyadaki 41 kayak merkezi arasında 18. sırada gösterilmiştir. Kar yağışının Ekim-Kasım aylarında kendini gösterdiği Erzurum’da, kayak mevsimi Kasım ayından itibaren başlamakta ve Nisan ayının sonuna kadar sürmektedir. Palandöken, kaymaya olanak sağlayan “toz kar” özelliğini, ikliminden dolayı, bütün kayak sezonu boyunca sürdürmektedir. 2000 -3176 metreler arasında bulunan Palandöken Kayak Merkezi’ndeki pistlerde 10 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift, 1 gondol lift hizmet vermektedir. Gondol lift ile 1000 metrelik bir tırmanışla Ejder Tepesi’ne ulaşılırken, Palandöken’de; 7 kolay, 8 orta, profesyonel (zor) ve 4 doğal pist yer almaktadır. Tüm pistlerde aynı anda yaklaşık 12 bin kişiye kayak yapma imkânı sunulmaktadır. Palandöken Kayak Merkezi;Alp disiplini ve snowboard için son derece uygun pistler sunarken; kayak dışında, yamaç paraşütü, dağcılık, snowtube, paintball gibi farklı turizm çeşitleri için de alternatif oluşturmaktadır.

Palandöken, aynı zamanda bir kongre turizmi merkezidir. Çığ önleme ve suni kar sistemlerinin bulunduğu Palandöken Kayak Merkezi, bir sağlık şehri olan Erzurum’un en modern hastanelerine yalnızca beş kilometre uzaklıktadır. Her seviyedeki kayakçıya hizmet verebilen Palandöken Kayak Merkezi’nde, 2 adet 5 yıldızlı, 1 adet 4 yıldızlı, 1 adet 3 yıldızlı ve bir adet de 2 yıldızlı otel bulunmaktadır. Şehir merkezinde de 3 ve 2 yıldızlı çok sayıda otel bulunmaktadır.

YÜKSEK İRTİFA KAMPI

Yüksek rakım olması nedeniyle sporcuların dayanıklılık ve nefes açmaya yönelik idmanları yapmaya elverişlidir. Palandöken Dağı eteklerinde bulunan 2 bin rakımdaki Erzurum Yüksek İrtifa Kamp Merkezinde 4 adet UEFA 1 adet FIFA standartlarında toplam 5 adet saha bulunmaktadır. Bunun yanında tesisimizde modern soyunma odaları, masaj odaları ve fitness salonları yer almaktadır. Bu kamp merkezi futbol açısından Erzurum’u bir turnuva şehri olmasına zemin hazırlayacak bir çekirdek teşkil edebilir.

TARİHİ VE KÜLTÜREL

VARLIKLARIMIZ

Erzurum Kalesi, Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Üç kümbetler, Ulu Cami, Lala Paşa Cami, eski Erzurum evleri ve konakları vb. birçok tarihi ve kültürel varlıkları ile ciddi bir turizm potansiyeline sahiptir. Son dönemlerde tarihi eserler etrafında yapılan düzenlemeler, kent meydanı ve kültür yolu projeleri ile bu varlıklarımız turizm açısından önemli bir cazibe merkezi olma yolunda bize önemli avantajlar sağlamaktadır.

DOĞA SPORLARI

Erzurum, zengin coğrafik özelliklere sahiptir. Çoruh havzası, Hınıs ve Horasan çevresindeki kalyonlar ve Narman çevresi Mağaracılık, tırmanış, kano, slalom, rafting gibi doğa sporlarına uygun bir zemin oluşturmaktadır.

FUAR TURİZMİ

Erzurum fuar ve kongre merkezinin devreye girmesi ile kadim bir ticaret şehri olan Erzurum bölgenin en büyük fuar merkezlerinden biri olacaktır. 23 Temmuz Doğu Fuarı tecrübesine sahip olan şehirde Fuar kültürünün varlığı tartışılmazdır. Özellikle TUYAB gibi tecrübeli ve fuar organizasyonlarında lider olan bir kuruluşun fuar merkezinin işletmeciliğini üstlenmesi Erzurum için önemli bir turizm ve ticaret kapasitesi oluşturacaktır

SAĞLIK KAPLICA TURİZMİ

Erzurum özellikle sağlık alanında yapılan devasa yatırımlar ile başta Büyükşehirler olmak üzere birçok şehirden hastayı kendisine çekmeye başlamıştır. Teşhis ve tedavi sürecinin diğer büyük şehirlere göre daha hızlı bir sürede bitmesi bu tercihin temel nedenidir. Erzurum Ilıca, Pasinler ve Köprüköy kaplıcaları ile önemli bir termal merkezi durumundadır. Bu sağlık turizmin geliştirilmesi açısından önemli bir zenginlik kaynağıdır

KONGRE TURİZMİ

Tarihi Erzurum kongresine ev sahipliği yapan şehrimiz özellikle 23 Temmuz 1919 kongresine katılan illerin katılımıyla düzenlenecek ekonomik, sosyal, kültürel ve akademik kongrelerle tarihi misyonunu geçmişinden bugüne taşıyarak stratejik zihniyetinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bu kongre ile hem bölgenin hem de ülke ve yurt dışında önemli bir kongre merkezi olarak tanıtılması mümkün olacaktır. Erzurum 850 kişilik Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi, 500 kişilik Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi, Erzurum Lisesi kültür merkezi, Dedeman oteli, Polat Renaissance oteli, Sway oteli toplantı merkezleri, Erzurum Fuar ve Kongre Merkezi, İbrahim Erkal Kültür Sanat Merkezi, Erzurum Ticaret Odası Toplantı Salonu, Müftülük salonu ve Erzurum Lisesi Kültür Merkezi ile şu anda ciddi bir kongre merkezi olma alt yapısına sahiptir

Share this content:

Erzurum Araştırmaları