Hem Genç Hem Kadın Hem Muhtar

Hem Genç Hem Kadın Hem Muhtar

Ankara’da Geleneksel olarak düzenlenen Erzurum Tanıtım Günlerinin bu yıl yedincisi düzenlendi.

ESAV tarafından ANFA Altınpark Fuar ve Kültür Merkezinde kurulan stantlarda gezerken o esnada Ankara’da Erzurum’u temsil eden aslen Erzurumlu olan Şule Özçelik’e rastladım. Kendisi 31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçimlerinde Süvari Mahallesi’ne muhtar seçilmişti. Şule hanım, hem mahallenin ilk kadın muhtarı hem de Etimesgut İlçesi’nin en genç muhtarı olma özelliğini taşıyor.

30 yaşlarında, genç dinamik, hizmet etme sevdası gözlerinden okunan, kendini iyi geliştirmiş, kültürlü ve bir o kadar içten davranan bizden biri. Muhtarlık görevini yapan bir insanın her şeyden biraz bilgi sahibi olması gerektiğini belirten Şule hanım, muhtarların karşılaştığı sorunlar ve yaptıkları faaliyetlerden de bahsetti.

Sizi tanıya bilirmiyiz?

Şule Özçelik Aslen Erzurum’un Olur İlçesi’ne bağlı aşağı çayırlı mahallesindenim. Doğma büyüme Ankaralıyım. Etimesgut İlçesi’ne bağlı Süvari Mahalle Muhtarıyım.

Neden Muhtar olmak istediniz?

Çünkü Doğduğum büyüdüğüm mahallenin tüm sıkıntılarını dertlerini biliyorum. Çocukluğum, öğrencilik yıllarım gibi tüm yaşanmışlıklar o mahallede geçti. Eksikliklerimiz vardı. Bende sorunları ilgili mercilere daha hızlı iletebilmek, gençlerle ve kadınlarla ilgili projeler ortaya koymak onların meselelerini çözüme kavuşturmak için  31 Mart 2019 seçimlerinde aday oldum. Etimesgut’un büyük mahallelerinden 37 Bin nüfuslu Süvari Mahallesi’nin ilk ve tek kadın muhtarı seçildim.

Muhtar olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Mahalleli ile ilişkileriniz ne durumda?

Yaklaşık 6 ay oldu muhtar olalı halen hayırlı olsun demeye gelen kadınlarımız ve gençlerimiz var. Gençlerimize yönelik madde bağımlılığı noktasında söyleşi ve konferanslar düzenledik. Bunu da onların sıkılmayacağı veya gelmeyeceği ortamlarda değil de daha çok parklarda yaptık. Psikologla ve hoca gözetiminde sohbet tarzında bu konularla ilgili bilgiler verdik. Kadınlarda özellikle okuma yazma oranı düşüktü. Evrak almaya gelirken imza atmayı bilmeyen kadınlarımız vardı. Onlara yönelik Okuma yazma kursu açtık. Şu ana kadar yirmi kadınımız okuma yazmayı öğrendi. Tabi ki duyanda geliyor. Biz bu tarz şeyler yapıyoruz. Zaten Mahallemiz çok büyük 36 bin nüfuslu olmasının yanında 25 bin seçmeni var. Sıkıntılarımız da çok fazla yol asfalt Vb. gibi. Aslında muhtar olmak sadece dergi çıkarmak filan değil. Anlayacağınız o kadar kolay bir iş değil. Aynı zamanda bir psikolog oluyorsunuz. Tebligat gelir muhtara bırakırlar mahkeme kağıdında ne olmuş nasıl bir yol izlenecek onunla ilgili bilgi almak isterler. Eşiyle problemi olur yön vermen gerekir. Altyapı ile ilgili problemin var altyapı şöyle olsun derler sen şöyle olmasında böyle olsun dersin. Fikir yürütür, ortak akılla hareket edersin. Her konuda biraz bilgi fikir sahibi olunması gerekiyor.

Çalışmalarınızı Sosyal Medya’ya taşıyor musunuz?

Yine yapmış olduğum çalışmalar kapsamında ihtiyaç sahiplerimizi tespit ederek onların eğitim gören çocuklarına kırtasiye ağırlıklı olmak üzere giyim ve gıda  yardımı yapmak üzere sosyal medya üzerinden bir kampanya başlattık. Ailelerimize çocuklarınıza defter kalem alırken bir fazlasını alın dedik. Tüm mahalleli ihtiyaç sahiplerime yardımcı olduk. Bu sosyal dayanışma çalışmalarında sosyal medyayı etkin kullandık. Sosyal medya olmasaydı bu alanda bu kadar başarılı olmamız pek mümkün olmazdı. Günümüz koşullarında insanlar sosyal medyanın bağımlısı olmuş durumda ama bu tür yardım ve sosyal sorumluluk projelerinde inanılmaz derecede etkili bir araç. Artık günümüzün bir gereği olarak her türlü çalışmalarımızda sosyal medyayı kullanmak zorundayız diye düşünüyorum.

Muhtarlık görevinde Kadın olmanın avantajları dezavantajları var mı?

İlk başta zaten ”kadından muhtar olmaz algısı vardı. Sonrasında ”gençmiş ya çok sevecen çok güler yüzlü, deneyelim kapımıza kadar gelmiş, oy istemiş” dediler. Adaylık sürecinde zaman zaman bu sıkıntıları çektim. Ama sonrasında bu tabular yıkıldı. Örneğin birisi bana selam veriyor. Diğeri kim bu genç sorusunu sorduğunda ‘’muhtarımız’’ yanıtını alınca bundan muhtar mı olur bu çocuk daha diyenler var. Böyle bir zorlukları var ama avantajları da var. Biz göreve gelmeden önceki muhtarımız Erkekti. Muhtarlık kahve gibiydi ama biz görevdeyken erkekler gelince sizi rahatsız ediyoruz ama hani biz bir evrak alıp gidecektik diyorlar. Özellikle kadınlar çok mutlular bu konuda.

Sizi örnek alan kadınlar var mı?

Ben aday adayı olduğum dönemde şimdi mahalle de tanınırlığım bilinirliğim vardı ama ihtiyar heyetinde kadın erkek eşit miktarda olmasını istedim. Zorlandığım zamanlar oldu. Gün geldi kadınlarımız, ’’muhtarım bir dahaki dönemde bizde senin azanız olmak istiyoruz ‘’diyorlar.

Hedefleriniz var mı?

Ben doğma büyüme o mahalledeyim. Muhtarlığımın olduğu parkta oyun oynuyordum. O zamanlar İlk okula gidiyordum. Gün geldi ben oraya muhtar oldum. Gençlerinde hedefleri, idealleri olması gerekiyor. Tablet telefona bağlı bir nesil var. Ben parklarda gezerim. okul çıkışlarında çoğu zaman çocuklarda telefon gördüğümde alıyorum. Parktaysanız parkta oynayacaksınız diyorum. Ayrıca küfür yasaklandı. Eğer küfür eden çocuk varsa parka bir gün girmeme cezası var.

Belediyelerle ilişkileriniz nasıl?

Zaten bizim aslında bağlı olduğumuz birim kaymakamlık biz kaymakamlığa iletiriz onlar ilgili birimlere iletirler. Aylık kaymakamlıklarda toplantılarımız var. Bu toplantılarımızda da Etimesgut genelinde ilgili devlet hastanesinin başhekiminden elektrikçisine posta dağıtım müdürüne v.s dair ne varsa dilekçemizi ulaştırırız. Onlardan cevap alırız. Belediyelerle ilişkilerimiz de iyi ama kaymakamlığa dilekçelerimizi verdiğimizde halledilmeyen bir sorunumuz olmuyor zaten.

Son olarak neler söylemek istersiniz ?

Özellikle şunu söylemek istiyorum. Ben Erzurumlu olduğum içinde bir noktada tepkiler aldım aday olduğumda. Eğer Erzurumlu kızlarımızda bir şeyler yapmak istiyorlarsa lütfen anne babaları sadece biz onun arkasındayız desinler. İnanın bizim Fatma analarımız, kadınlarımız her şeyi başarırlar. Biz dadaş kızlarının yapamayacağı şey yok.

Röportajlar