EŞO LİLLİ PORTAKAL
ERZURUMLULAR

EŞO LİLLİ PORTAKAL

EŞO LİLLİ PORTAKAL Ne güzel bir isimdir EŞO. Eşref’in kısaltmasıdan türemiş. Rabbim insanı, Eşref’i mahlukat olarak yaratmış. Yani, yaratılmışların en şereflisi, En hayırlısı olarak. Tebrizkapının Eşref’i mahlukatı, hayırlısı’da, Asıl İsmi Eşref’in, Namı diğer adı Eşo idi. [caption id="attachment_2814" align="alignleft" width="300"] Tebrizkapi-1970 li yillar[/caption] Tebrizkapıda bulunan, İstikamet ekmek fırını önünde, Ey limon, sulu limon, Çaya, çorbaya, kıymaya limon diyerek, sofralara lezzet katmaya çalışan, çoluk çocuğunun rızkını limon…

AZERBAYCAN’IN MİLLİ KAHRAMANI   BABA SİNAN BEY
ERZURUMLULAR

AZERBAYCAN’IN MİLLİ KAHRAMANI BABA SİNAN BEY

Azerbaycan tarihinin en kanlı dönemlerinde biri olan 31 Mart 1918 günü yaklaşırken Azerbaycan’ın milli kahramanlarından olan ve şimdi Erzurum Horasan ilçesinde ebedi istirahatine çekilen Baba Sinan Bey’i Erzurum belleğinde hak ettiği yere sahip olabilmesi için kendisini bir daha anmak isteriz 1894 yılında Azerbaycan’da doğan Baba Sinan Bey, 17.04.1973 yılında Erzurum İli Horasan İlçesinde vefat etmiştir. 1918-1920 yılları arasında Azerbaycan Milletvekilliği de yapmıştır. Enver Paşa, Azerbaycan ve…

ERZURUM’DA KADIN
Röportajlar

ERZURUM’DA KADIN

[caption id="attachment_2772" align="alignleft" width="210"] ERZURUM’DA KADIN[/caption] Kadın denilince Erzurum’un tarihiyle özdeş, her başarıda, kahramanlıkta bir kadının isminin oluşu, memleketim ve hemcinslerim adına bizleri gururlandırıyor. Erzurum’un sembolü olan Çifte Minareli Medreseyi, diğer adıyla “Hatuniye” medresesini yaptıran Saltuklu sultanından, 93 Harbi Aziziye savaşlarının kadınlarını temsilen andığımız Nene Hatun, Kurtuluş Savaşımızın kadın kahramanı, Üsteğmen Fatma Seher, namı diğer Kara Fatma’nın memleketinden, onların savaşla kazandığını, memleket refaha erdikten sonra da,…

GÜMÜŞ KEMER TAKMA GELENEĞİ
YAŞAM

GÜMÜŞ KEMER TAKMA GELENEĞİ

[caption id="attachment_2737" align="aligncenter" width="539"] GÜMÜŞ KEMER TAKMA GELENEĞİ[/caption] KARAPAPAK / TEREKEMELERDE GİYİM, KUŞAM VE GÜMÜŞ KEMER TAKMA GELENEĞİ. [caption id="attachment_2735" align="alignleft" width="210"] GÜMÜŞ KEMER TAKMA GELENEĞİ[/caption] Gelenek, bir toplumda çok eskilerden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa aktarılan, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlardır. Gelenek, genel olarak üç bağlamda ele alınabilir. İlki geçmiş yaşam biçimlerinin içinde yaşanılan ana taşıdıkları maddî ve manevî değerler…

BİR MARKA OLARAK DADAŞ MARKANIN TARİFİ
Erzurum Araştırmaları

BİR MARKA OLARAK DADAŞ MARKANIN TARİFİ

[caption id="attachment_2728" align="alignleft" width="210"] BİR MARKA OLARAK DADAŞMARKANIN TARİFİ[/caption] Marka; bir işletmenin ürettiği mal veya hizmetleri bir başka işletmenin ürettiği mal veya hizmetlerden ayırt etmeye yarayan işaretler, isimler, çizgiler ve şekillerdir. Marka özellikle tüketicilerin benzer ve rakip olan ürünler arasında seçim yapma, tüketim tercihinde bulunmaları konusunda büyük kolaylıklar sağlar. Firmaların ürünler arasında farklılık yaratma isteği markalaşma kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Marka kuruluşun kurumsal imajını diğer…

Erzurum Sevdasi Dergisi Mart Sayısı 2021
E.DERGİ

Erzurum Sevdasi Dergisi Mart Sayısı 2021

SUNUŞ Mart sayımızla size yeniden merhaba demenin sevincini yaşıyoruz. Tüm içtenliğimizle merhaba. Yine birbirinden farklı ve ilginç yazıların yer aldığı dopdolu bir sayı ile karşınızdayız. Mart ayı denilince aklımıza hemen 12 Mart gelmektedir. Erzurum iki yıllık bir kâbustan kurtulmuş ve yeniden bir Türk yurdu olarak tescil edilmiştir. Bir önceki sayının sunuş yazısında belirttiğimiz gibi iki zafer ve bir bozgunun kurbanı olan bu şehir. Kurtulduğu günden beri…

MEHMED KIRKINCI HOCA EFENDİ
ERZURUMLULAR

MEHMED KIRKINCI HOCA EFENDİ

Mehmed Kırkıncı Hoca Efendi, 1928 yılında Erzurum’un Merkez Güllüce Köyü’nde dünyaya geldi. Babasının 1940 yılında Erzurum’a yerleşmesiyle şehrin büyük âlimlerinden Mustafa Necati Efendi’den ders okumaya başlar. Zaten babasının da en büyük arzusu onun dini tedrisat görmesi idi ve bunun için Erzurum’a göç etmişti. [caption id="attachment_2703" align="alignleft" width="210"] MEHMED KIRKINCI HOCA EFENDİ[/caption] Mehmed Kırkıncı Hoca Efendi, ders okumak için sabahın erken saatlerinde hocasının evine gidermiş. Zira o…

BİR DÖNEMİN SANAYİMİZİN ÖNCÜ KURULUŞU SÜMERBANK
Erzurum Araştırmaları

BİR DÖNEMİN SANAYİMİZİN ÖNCÜ KURULUŞU SÜMERBANK

BİR DÖNEMİN SANAYİMİZİN ÖNCÜ KURULUŞU SÜMERBANK Mustafa Kemal Atatürk tarafından; 11 Temmuz 1933 tarihinde kurulan Sümerbank, 17 Haziran 1938 tarihinde 3460 sayılı kanunla Kamu İktisadi Devlet Teşekkülü (KİT) haline getirilmiştir.(*) Daha önce Devlet Sanayi Ofisi tarafından işletilen Feshane (Defterdar) Fabrikası, Basmahane (Bakırköy) Fabrikası, Hereke Fabrikası ve Beykoz Fabrikası Sümerbank’a devredilmiştir. Sümerbank, sanayi planları ile Pamuklu Dokuma, Yünlü Dokuma, Deri ve Ayakkabı, Kimya, Toprak ve Seramik, Kağıt…