İBRAHİM ERKAL  BELGESELİ

İBRAHİM ERKAL BELGESELİ

İBRAHİM ERKAL

BELGESELİ

“Rahmetli Erkal’a vefa borcumu ödedim”

Röportaj: Devrim AKTÜRK

Erzurum’un Narman ilçesinde doğan ve 2017 tarihinde henüz 50 yaşındayken hayata gözlerini yuman Erzurumlu şarkıcı, söz yazarı, besteci ve oyuncu, aynı zamanda 1984 yılında İbrahim Güzelses adıyla “Sarhoş Baki (Erzurum Türküleri)” adlı ilk albümünü çıkaran İbrahim Erkal’ın hayatı, geçtiğimiz haftalarda “ Ömrüm” isimli biyografik belgeselle beyaz perdeye yansıdı. Belgeselin proje yürütücülüğünü, metin yazarlığını ve yönetmenliğini ise Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı üyesi Doç. Dr Abdulkadir Atik üstlendi. Erzurum Sevdası Dergisi ailesi olarak, Sayın Atik’le bir röportaj gerçekleştirdik.

2 yıl süren yoğun ve yorucu çalışmalar doğrultusunda Erkal’ın en yakınında bulunan isimlerle tek tek görüşüp demeçler halinde belgeseli gösterime sunan Atik, yakın bir zamanda başka bir belgesel çalışmasının da müjdesini verdi. Çalışmanın önemi doğrultusunda projesini şimdilik açıklamak istemeyen Atik, belgeseli hem Erkal’a karşı bir vefa borcunun olmasına, hem de Atatürk Üniversitesi bünyesinde kurumsal bir çalışmayı ortaya koyması gerektiğine bağladı.

Bu röportajımızı okumadan önce siz değerli dostlarımıza tavsiyemiz, rahmetli Erkal’ın başta ‘Canısı’ ile ‘Ömrüm’ şarkıları olmak üzere, diğer değerli eserlerini de dinleyerek yazımıza göz atmanızdır. O zaman ne duruyoruz.

İşte, İbrahim Erkal’ın “Ömrüm” isimli biyografik belgeselini beyaz perdeye yansıtan Abdulkadir Atik’e sorduğumuz sorulara karşın aldığımız cevaplar şöyle;

Devrim AKTÜRK: Kendinizden bahseder misiniz?

Abdulkadir ATİK: Ben Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nde öğretim üyesiyim.

İBRAHİM ERKAL HEM ERZURUM, HEM DE TÜRKİYE İÇİN DEĞERLİ BİR SANATÇIYDI”

Devrim AKTÜRK: Bu belgeseli neden çektiniz?

Abdulkadir ATİK: Bu konuyu hem bireysel sebepler, hem de kurumsal sebepler diye ikiye ayırabiliriz. Kurumsal olarak şunu diyebiliriz ki, bir üniversite toplumsal beklentileri, kendi görev alanı, ilkeleri nedeniyle çalışmalar yapabilmelidir. Bu beklentiler de eğitimsel ilkelerle oluşturulur. İbrahim Erkal da hem Erzurum, hem de Türkiye için önemli bir isim ve değerli bir sanatçıydı. Özellikle 1995-2000 yılları arasında damga vuran etkili isimlerden biriydi. Bireysel olarak ise, İbrahim Erkal gerçek anlamda hem üretkenliğiyle, hem de insani yönüyle şahsımın da değer verdiği bir insandı. Ailesini de tanırım. Dolayısıyla bir vefa borcu olarak böyle bir şey yapmayı uygun gördüm. Yani rahmetli Erkal’a vefa borcumu ödedim.

2 YILLIK BİR EMEKLE BU ÇALIŞMAYI TAMAMLADIK”

Devrim AKTÜRK: Belgesel ne kadar sürede tamamlandı?

Abdulkadir ATİK: Merhum sanatçımız 2017 yılında vefat etti. Biz ise görüşmeleri, vefatından bir yıl sonra yapmaya başladık. Kendilerinin hayatına dair ayrıntıları bilmediğimiz için, yakın çevresinde olan insanlarla görüşüp bilgi almaya başladık. Sonuç olarak projeyi Atatürk Üniversitesi’ne 2019 yılında sunduk. Bunu da sözlü tarih araştırması yapılması yönünde onaylattık. Kısacası 2019 yılından bu yana kendilerinin hayatını araştırıp yakın çevresiyle görüştük ve 2 yıllık bir emekle bu çalışmayı tamamladık.

ERKAL’IN AİLESİ, BEKLEDİKLERİNDEN ÇOK DAHA GÜZEL BİR İŞ YAPTIĞIMIZI SÖYLEDİ”

Devrim AKTÜRK: Belgeselle ilgili olumlu veya olumsuz tepkiler nasıldı?

Abdulkadir ATİK: Çok olumlu tepkiler aldık. Medyanın ilgisi de son derece iyiydi. İbrahim Erkal gibi kitlelere mal olmuş bir insanın hayatını anlamak ve anlatmak kolay olmadı. Ağır bir sorumluluktu. Buna rağmen en azından hayatının önemli dönüm noktalarını aydınlatmayı ve kalıcı kılmayı başardık. Aldığımız geri dönüşler sonraki çalışmalar için bizi cesaretlendirdi. İlgi gösterip katkı sağlayan herkese teşekkür ederim.

ERKAL’IN İKİNCİ AMATÖR KASET ÇALIŞMASI VARMIŞ”

Devrim AKTÜRK: Belgeselde İbrahim Erkal’a dair bilinmeyen bir konuyu ortaya çıkardınız mı?

Abdulkadir ATİK: İbrahim Erkal çok yönlü ve üretken bir insan. Bir yanda albüm çalışmaları, konserler diğer yanda müzikhol çalışmaları ve televizyon programları. Hayatında ele alınacak o kadar çok detay var ki bunları doğrulatıp bir görsel anlatıya dönüştürmek kolay değil. Yine de önemli ölçüde hayatının dönüm noktalarını doğru bilgilerle aydınlatmaya çalıştık. Belgeselden bilinmeyen yönlerine ilişkin olarak örnek vermek gerekirse, kimsenin bilmediği ikinci bir amatör kaset çalışması var, kendi kasetlerini tanıtmak için bastırıp dağıttığı afişler, kahvehaneye gidebilmek için yaşını büyütmesi, doktor, uçak ve su korkusu, koltukta uyumak, araba kullanmak, bulmaca çözmek gibi hobileri ve daha niceleri. Tabi en önemlisi de en yakınındaki insanların bile bilmeyip ölümünden sonra öğrendiği yardımseverlik yönü var.

Devrim AKTÜRK: Bu belgesel özel gösterimle mi sınırlı kalacak?

Abdulkadir ATİK: Hayır, özel gösterimle sınırlı kalmayacak. Dijital medya platformlarıyla bağlantıya geçtik. Büyük bir ihtimalle onlardan biriyle anlaşılıp yayınlanacak. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Devrim AKTÜRK: Değerli vaktinizi bizlere ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Abdulkadir ATİK: Bu değerli söyleşiyi şahsımla gerçekleştirdiğiniz için ben teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim…

Share this content:

Röportajlar