GÜMÜŞ KEMER TAKMA GELENEĞİ
YAŞAM

GÜMÜŞ KEMER TAKMA GELENEĞİ

[caption id="attachment_2737" align="aligncenter" width="539"] GÜMÜŞ KEMER TAKMA GELENEĞİ[/caption] KARAPAPAK / TEREKEMELERDE GİYİM, KUŞAM VE GÜMÜŞ KEMER TAKMA GELENEĞİ. [caption id="attachment_2735" align="alignleft" width="210"] GÜMÜŞ KEMER TAKMA GELENEĞİ[/caption] Gelenek, bir toplumda çok eskilerden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa aktarılan, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlardır. Gelenek, genel olarak üç bağlamda ele alınabilir. İlki geçmiş yaşam biçimlerinin içinde yaşanılan ana taşıdıkları maddî ve manevî değerler…

OSMANLI RUS SAVAŞLARI VE ERZURUM
Erzurum Araştırmaları

OSMANLI RUS SAVAŞLARI VE ERZURUM

İlki 1568 -1570 yılları arasında yapılan ve Rus zaferiyle sonuçlanan Astrahan Seferi sonuncusu ise Birinci Dünya savaşında Erzurum’un Ruslarca işgali ile sonuçlanan toplam 16 farklı savaşa tarihte Osmanlı Rus savaşları adı verilmektedir. Rusların genişleme ve Emperyalist devlet olma yolunda ilerlemesi ne yazık ki hem batıda, hem de doğuda Türk devletlerinin topraklarına doğru olmuştur. Özellikle Osmanlı toprakları üzerindeki ilerleyiş aynı zamanda Rusya’nın bir deniz devleti olma hedefinin…

SARI GELİN TÜRKÜSÜNÜN COĞRAFİK, TARİHSEL VE KÜLTÜREL BÖLGESİ
Erzurum Araştırmaları

SARI GELİN TÜRKÜSÜNÜN COĞRAFİK, TARİHSEL VE KÜLTÜREL BÖLGESİ

Sarı Gelin türkümüzün öyküsünü ve aşağıda inceleyeceğimiz varyantlarını kontrol ettiğimiz zaman gözümüze ilk çarpan coğrafik ve tarihi unsurun Penek(Bana) Kalesi olduğunu görüyoruz. Şu anda Erzurum’un Şenkaya ilçesinin Penek Mahallesi sınırlarında kalan bu kale, tarihi hareketliliğin fazla olduğu Oltu- Göle yolunun üzerinde kalmaktadır. Dede Korkut Hikâyelerinde Ben Hisarı olarak anılan bu kale Gürcü Krallığı için stratejik önem taşıyan bir yer olma özelliğine sahipti. Bugün kalıntıları bulunan kilise…

ERZURUM KONGRESİNİN TOPLANMA SÜRECİ
Erzurum Araştırmaları

ERZURUM KONGRESİNİN TOPLANMA SÜRECİ

Birinci Dünya savaşı, içinde Osmanlı İmparatorluğunun da bulunduğu İttifak devletlerinin yenilgisi ile neticelenmiştir. Gerçi Osmanlı İmparatorluğu Çanakkale ve Kutul Amare savaşlarını kazanmıştır. Savaştığı diğer cephelerde ise İtilaf devletlerinin her hangi bir üstünlüğü söz konusu olmamıştır. Ruslara karşı başlattığı ve Sarıkamış hareketi olarak bilinen askeri hezimete rağmen Ruslar Bolşevik ihtilali nedeniyle bütün kazanımları bırakarak savaştan çekilmiştir. Buna rağmen Osmanlı İmparatorluğu, müttefiki olan Alman ve Avusturya Macaristan İmparatorluklarının…