TÜRK- ALTAY FELSEFESİ
Erzurum Araştırmaları

TÜRK- ALTAY FELSEFESİ

TÜRK- ALTAY FELSEFESİ Türk- Altay ruhunun günümüze yansımaları: Asya’nın son on bin yıllık tarihi içerisinde Etiler, Sakalar, Sümerler ve bu uygarlıkların devamı niteliğindeki Türkler ayrıca Hellen, Sasaniler ve Çinler günümüze kadar ulaşan uygarlıkların temellerini atmışlardır. Bu bakımdan Asya, uygarlıkların ilk başladığı yer denilebilir. Türklerin ana yurdu, ata yurdu da Asya topraklarıdır; destanların oluşumu, yaradılış, türeyiş, gelişme, yayılma ve efsaneleşmiş hayatların, mitlerin kaynağı bu topraklardır. Atlı orduların,…

TÜRK ALTAY FELSEFESİNİN 30 AĞUSTOS’A YANSIMASI
Erzurum Araştırmaları

TÜRK ALTAY FELSEFESİNİN 30 AĞUSTOS’A YANSIMASI

TÜRK ALTAY FELSEFESİNİN 30 AĞUSTOS’A YANSIMASI Dünya ulusları, binlerce yıllık maddi kültürel yapılarının yanında, kendi felsefelerini de yaratmıştır. Yunan felsefesi, Mısır, Sümer, Hint Felsefesi birbirlerinden etkilenmiş; ancak kendi karakteristik düşünce sistemlerini de oluşturmuşlardır. Biz, hangi ülke ilk felsefeyi ortaya koymuştur tartışmasına girmeyeceğiz. Bu konuda felsefe emekçilerinden Laertli Diogenes’in, “Filozofların Hayatı” adlı eseri; Henry Dumery, Charles Warner, Ruben ve Hilmi Ziya Ülken gibi düşünürler, okuyucuya geniş bilgiler…

ESRARINI KORUYAN ŞEHİR
Erzurum Tanımları

ESRARINI KORUYAN ŞEHİR

[caption id="attachment_3046" align="alignleft" width="300"] Mehmet DAĞİSTANLI[/caption] Milyonlarca yıllık geçmişi olan Anadolu coğrafyası, keşfedilmeyi bekleyen sırlar yumağı gibidir. Her köşesinde farklı medeniyetler yeşermiş, farklı zenginliklere ev sahipliği yapmış, eşsiz bir kültür birikimini kendi çatısında toplamıştır. Anadolu’nun doğum sancısı tüm insanlığa yeni bir medeniyetin muştusu oluyor. Gün yüzüne çıktıkça toprağın derinliklerindeki bulgular, tarih yeniden şekilleniyor. Toprak dövüldükçe hayretler içerisinde kalıyor insanoğlu. İnsanlığın kozmik odasında, esrarlı yarımadada, el değmemiş…

50 Yazardan Erzurum Yazıları ve Tanımları Erzurum Sevdası Dergisi 25 İnci Sayısı 2021
E.DERGİ Erzurum Tanımları

50 Yazardan Erzurum Yazıları ve Tanımları Erzurum Sevdası Dergisi 25 İnci Sayısı 2021

SUNUŞ 25 sayısını gören her Erzurumlunun veya Erzurum’a bir şekilde yoluna düşen herkesin aklına hemen Erzurum gelir. Evet biz bu sayımızla E dergi olarak sürdürmüş olduğumuz yayın hayatımızda 25. Sayımızı çıkarma şerefini yakaladık. Aralıksız her ay yayınladığımız bu aylık e dergimizde Erzurum’a ait farklı konuları şehircilik merkezinde ele alarak yayınladık. 25. sayı hakikaten bir yerel dergi için elde edilmesi çok zor olan bir başarıdır. Özellikle hiçbir…

‘YANIK DERE 1915- ERZURUM’ ROMANI NİÇİN YAZILDI?
Erzurum Araştırmaları

‘YANIK DERE 1915- ERZURUM’ ROMANI NİÇİN YAZILDI?

‘YANIK DERE 1915- ERZURUM’ ROMANI NİÇİN YAZILDI? [caption id="attachment_2896" align="alignleft" width="196"]  Yanık Dere Romanı[/caption] Erzurum’un geçmişe derinliği uçsuz bucaksızdır. Bu derinlik içerisinde iyi ile kötü yan yanadır. Askeri, tarihi, siyasi, ekonomik, dini, toplumsal çatışma hiç bitmemiştir 6 bin yıldır. Yaşamak isteyen, ailesi ile mutlu, özgür olmak isteyen ahali hep ortada kalmıştır. Otoritenin baskısı, dini ve toplumsal baskı halk katmanlarının sosyal yapısını köreltmiştir. Kah katliama uğramış, kah…

Erzurum Sevdası Dergisi Nisan Sayısı 2021
E.DERGİ

Erzurum Sevdası Dergisi Nisan Sayısı 2021

E Dergi olarak sürdürmüş olduğumuz yayın hayatımızın 2. Yılı basılı ve internet yayıncılığı üzerinde ise 19 yıl geçmiş durumda. Bu sayımız E dergi olarak çıkarmış olduğumuz 24. Sayımız basılı olarak çıkarmış olduğumuz dergileri sayacak olursak toplam 36 sayılık bir yayın tecrübemiz ve deneyimimiz oldu. Tabi bu deneyimler içerisinde hatalarımızda oldu. Bu hataların yanı sıra her sayıda edindiğimiz deneyimler hatalarımızdan aldığımız tecrübelerle yayın kalitemiz sürekli olarak arttı.…

Erzurum Sevdasi Dergisi Kasım sayısı 2020
E.DERGİ

Erzurum Sevdasi Dergisi Kasım sayısı 2020

Erzurum sevdası dergisinin yeni sayısı ile size yeniden merhaba diyoruz. 2020 yılı mahşerin dört atlısının yılı oldu. Hastalık, savaş, kıtlık ve ölüm. Hepsi dünyanın her köşesinde dört nala at koşturdular.                                                                         …

MEHMET DAĞİSTANLININ TİYATRO PAS VE SEVTAP ÇAPANLA RÖPORTAJI
Röportajlar

MEHMET DAĞİSTANLININ TİYATRO PAS VE SEVTAP ÇAPANLA RÖPORTAJI

Erzurumlu Fatma Seher ( Üsteğmen Kara Fatma) ve Milli Mücadele kahramanlarımızın anma projesi olan “Ben” serisi “Kurtuluş” isimli tiyatro oyunları hakkında Tiyatro Pas grubu ile İstanbul Beykoz’da toplu olarak özel bir röportaj yaptık. Ben serisi tek kişilik tiyatro oyunları olup, Milli Mücadele kahramanlarımızın hayatını kendi ağızlarından seyirciye aktarmaya çalıştık. Mehmet Dağıstanlı tarafınca yapılan bu özel röportajda Kara Fatma rolünü oynayan tiyatro sanatçısı Sevtap Çapan başta olmak…

MİLLİ KAHRAMANLARIMIZI TANIYOR MUYUZ?
ERZURUMLULAR

MİLLİ KAHRAMANLARIMIZI TANIYOR MUYUZ?

Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı sonrası emperyalist devletlerin çeşitli oyunları ve Osmanlının kendini yenileyememesi sonucu yıkıldı, tarih sahnesinden çekildi. Oysa Osmanlı Devleti köklü ve güçlü devletti. Nitekim Türkiye Cumhuriyetini kuran devlet adamı ve komuta kadrosu Osmanlının son devlet adamı ve komuta kadrosuydu. Sorumlu, bilinçli, eğitimli insanlardı. Bu eğitimli güç, bu milli kahramanlar Osmanlı Devletinin yıkılmaması için mücadele veren güçtü. Ama ne yazık ki ‘Büyük Güçler’ çoktan…

Sarı Gelin Sunuş Yazısı
Sunuş Yazıları

Sarı Gelin Sunuş Yazısı

Tarihi derinliği olan, milli ve evrensel boyutlarda ele alınmış, çok ciddi çalışmanın ürünü bir makale hazırlamış Erzurumlu araştırmacı- yazar Ömer Yaşar Özgödek. Geniş bir coğrafyada, yıllardan beri zevkle dinlediğimiz bir türküyü coğrafi yönden, edebi ve sosyal yönden, sanatsal ve etnik yönden inceleyen belki de tek makale olmalıdır bu metin. Uzun yıllardan beri ‘Kime, Kimlere ve Nereye?’ ait olduğu tartışılan bir türküyü: ‘Erzurum Çarşı Pazar veya Sarı…