ERZURUM SEVDASI DERGİSİ ŞUBAT 46 SAYI 2023

ERZURUM SEVDASI DERGİSİ ŞUBAT 46 SAYI 2023

Sunuş

Türkler büyük ve geniş bir millet şeceresine sahiptir. Bu şecere içerisinde Oğuzlar apayrı bir önemi vardır. Oğuzların bir kolu ise Karapapak olarak bilinmektedir. Başta Erzurum ve Kars olmak üzere Anadolu içerisinde önemli bir nüfusa sahip olan Karapapaklar sınırlarımız dışında ise özellikle Gürcistan’da geniş bir nüfusa sahiptirler.

Oğuz Türklerinin tarihi coğrafyası içerisinde varlıklarını devam ettiren Karapapaklar hakkında geniş çaplı ve derli toplu bir çalışma yapılamamıştır. Bunda hem Karapapak nüfusunun, tarihinin ve kültürünün geniş ve hareketli olması etkili olmuştur. Bu etkenin yanı sıra Karapapakların kendi aralarında bir birliktelik kuramamalarının ve kendi araların da bir çok anlaşmazlık yaşamalarının da etkili olduğunu söylememiz gerekiyor.

Bu sayımızda yaşadığımız birçok güçlüğe rağmen Karapapaklar için özel bir sayıyı hazırlamayı başardık. Tabi şunu itiraf etmemiz gerekiyor ki istediğimiz gibi bir çalışma olmadı bunda iki önemli sebep var biri konunun çok geniş olması diğeri ise yukarıda belirttiğimiz gibi bir birlikteliğin beraberliğin olmamasıdır.

Bize bu çalışmada her türlü desteği veren değerli yazarlarımıza teşekkürü bir borç biliriz. İyi ve keyifli okumalar dileyerek sizi karapapaklar ile baş başa bırakıyoruz. Eyüp COŞKUN

Share this content:

E.DERGİ