Erzurum’da Bir Fincan Kahvenin Hatırı Cumhuriyettir

Erzurum’da Bir Fincan Kahvenin Hatırı Cumhuriyettir

Bugün, Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’a gelişinin 105. yıl dönümünü anarken, ona ikram edilen bir fincan kahvenin derin anlamını ve milli değerini hatırlıyoruz. Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Paşa, Üçüncü Ordu Müfettişi olarak Erzurum’a geldiğinde, Erzurum’un eski ve güzel bir âdeti olan misafir karşılama geleneğiyle karşılandı. Erzurumlular, batı semtinden gelen misafirlerini şehrin ilk göründüğü nokta olan Ilıca’dan karşılar ve kaleye kadar yoldaşlık ederlerdi. O gün, Mustafa Kemal Paşa’yı küçük bir kafile Ilıca’da karşıladı. Paşa ve arkadaşları, ikindi üstü Ilıca’ya varmışlardı. Bugün Ilıca Lisesi olarak bilinen okulun yerinde, düşman baltasından kurtulmuş birkaç söğüdün gölgesinde misafirlere birer kahve sunuldu.
Erzurum Kongresi’nin hazırlıkları için Erzurum’a gelen Mustafa Kemal’e, Erzurum misafirperverliğini temsilen ikram edilen bir fincan kahve milli mücadelenin ve birlikteliğin sembolüdür
“Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” atasözüyle de ifade edildiği gibi, bu kahve ikramı, Erzurum halkının Mustafa Kemal Paşaya duyulan güveni ve milli mücadeleye verdikleri desteği simgeler. Mustafa Kemal Paşanın Erzurum’da gördüğü bu sıcak karşılama, milli mücadelenin moral ve motivasyon kaynağı olmuştur. Erzurum’da ikram edilen bu kahvenin hatırı, Cumhuriyetimizin temellerinin atılmasına vesile olmuştur.
Bu kahve, sadece bir içecek değil, aynı zamanda bir milletin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin sembolüdür. Erzurum’da içilen bu kahve, Cumhuriyetimizin doğuşuna giden yolda atılan ilk adımlardan biridir. Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Milli Mücadelede canıyla, malıyla, duasıyla emeği geçen bütün kahramanlarımızı ve tarihi önemi büyük olan bu kahveyi ikram eden Menzilci Haşim Ağa’yı rahmet ve saygıyla anıyoruz.
🌞 Erzurum’da doğan güneş, İzmir’de çiçekler açtırdı.

Bir yanıt yazın

Paylaş
Bağlantıyı kopyala