MADEN ZENGİNİ COĞRAFYANIN ŞEHRİ

MADEN ZENGİNİ COĞRAFYANIN ŞEHRİ

Dr. Öğr. Üyesi Volkan ÇİL

Yüzölçümü olarak Türkiye’mizin dördüncü büyük ili olmasına rağmen Erzurum’umuz içerdiği zor coğrafik ve ekonomik şartlar nedeniyle, maalesef günümüz itibarı ile gelişimini istenilen ölçüde tamamlayamamış, göç veren bir ilimizdir. Diğer taraftan; ülkemizi dünya genelinde temsil eden Oltutaşının da anavatanıdır. Aslında; dünyaca rağbet gören yeraltı zenginliklerimizden sadece birisi olan Oltutaşının yanısıra, Erzurum ve İlçelerinde yer alan Yarı Değerli-Değerli Süs Taşları, Maden ve Cevherleşmeleri, Mermer, Traverten Türü Yapı ve Yüzey Kaplama Taşlarından oluşan Erzurum Yöresi Yeraltı Zenginlikleri gerektiği gibi, düşük ekonomili ara ürünler değil yüksek katma değerli nihai ürün olarak ülke ve dünya pazarlarına açılabilse, yörenin bu makus talihi değişebilecek, yöre ekonomisi gelişebilecek, sınırlı olan iş imkanları genişleyebilecek ve buna bağlı olarak ta gelişmişlik aratacaktır.
Yöreye bu olumlu ivmelenmeyi verecek yeraltı zenginlikleri, şöyle özetlemek mümkündür.
Erzurum Yöresi Yarı Değerli-Değerli Süstaşları
Oltu: Opalleri, Buz Oniksleri, Yeşil Oniksleri, Sarı Oniksleri, Bantlı Oniksler, Azuritleri, Süt Opalleri, Sarı Opalleri, Dendritli Kalsedonları, Zümrüt Opalleri, Malakitleri Krizoprasları, Yeşil Opalleri, Kuvarsları, Oltutaşları, Bantlı Oniksleri, Beyaz Akikleri, Ateş Opalleri, Kırmızı Opalleri.
Şenkaya: Opalleri, Siyah Obsidyenleri, Kahverengi Obsidyenleri, Gökkuşağı Obsidyenleri, Agatları, Krizoprasları, Gagatları.
Narman: Oniksleri, Kalsedonları, Azuritleri, Malakitleri, Kalkozinleri, Kovellinleri, Kupritleri, Sarı Opalleri, Mermer Opalleri, Ametistleri, Kuvarsları, Dumanlı Kuvarsları, Agatları, Lapislazullileri.
Pasinler: Siyah Obisdyenleri, Kahverengi Obsidyenleri, Gökkuşağı Obsidyenleri, Kuvarsları

Erzurum Yöresi Maden ve Cevherleşmeleri
Oltu: Malakitleri, Azuritleri, Kupritleri, Kovellinleri, Kalkozinleri, Piritleri, Kalkopiritleri, Hematit. Kırmızı Doğal Boyarlar (Pigmentler), Sarı Doğal Boyarlar (Pigmentler), Yeşil Doğal Boyarlar (Pigmentler), Gri Doğal Boyarlar (Pigmentler), Kömürler (Linyitler).
Şenkaya: Siyah Obsidyen, Kahverengi Obsidyen, Gökkuşağı Obsidyen, Altın, Kırmızı Doğal Boyarlar (Pigmentler), Sarı Doğal Boyarlar (Pigmentler), Yeşil Doğal Boyarlar (Pigmentler), Gri Doğal Boyarlar (Pigmentler), Kömürler (Linyitler).
Narman: Krom, Kurşun, Malakitleri, Azuritleri, Kupritleri, Kovellinleri, Kalkozinleri, Piritleri, Kalkopiritleri, Demir.
Pasinler: Siyah Obsidyen, Kahverengi Obsidyen, Gökkuşağı Obsidyen, Krom, Tuz. ispir: Kömür (Linyit), Kurşun, Manganez, Malakitleri, Azuritleri, Kupritleri, Kovellinleri, Kalkozinleri, Piritleri, Kalkopiritleri, Demir.

Erzurum Yöresi Traverten Türü Yapı ve Yüzey Kaplama Taşları
Oltu: Buz Oniksi, Yeşil Oniksi, Sarı Oniksi, Bantlı Oniksi, Konglomerası,
Narman: Oniksleri, Travertenleri, Mermerleri.
Pasinler: Siyah Obsidyen, Kahverengi Obsidyen, Gökkuşağı Obsidyen, Mermer, Traverten, Yapı Taşları, Küfeki.
Aziziye: Diyorit, Granit, Bazalt, Andezit, Siyah Obsidyen, Kahverengi Obsidyen, Gökkuşağı Obsidyen.
Şenkaya: Mermer, Traverten, Siyah Obsidyen, Kahverengi Obsidyen, Gökkuşağı Obsidyen.
Önemli olan; bu çok zengin yeraltı zenginliğimizi gerektiği gibi, yüksek katma değerli nihai ürün şeklinde değerlendirebilmektir. Bunun yolu da gerekli eğitimin mümkün olduğunca herkese ulaşmasından geçer. Bu amaçla; İlimizde, ulaşılabilen her yerde Ortak Kullanım Atölyeleri oluşturulmalı ve mesleki eğitim kursları düzenlenmeli.

Share this content:

Erzurum Tanımları